Het Kinderdagziekenhuis

​In het Kinderdagziekenhuis worden kinderen verzorgd die enkele uren of een hele dag een behandeling of onderzoek moeten ondergaan. Wordt uw kind er opgenomen, dan moet het dus niet in het ziekenhuis overnachten.

Behandelingen of onderzoeken waarvoor kinderen naar het Kinderdagziekenhuis komen zijn onder andere:

 • Inwendige behandelingen zoals medicatie toedienen via een infuus of een prik in de gewrichten, of het afnemen van een bloedstaal.
 • Onderzoeken of behandelingen waarvoor kinderen een slaapmiddel nodig hebben. Voorbeelden: een weefselstaal nemen uit de huid of een spier, een scopie van de maag of darmen, een MRI of CT-scan.
 • Diagnostische testen die een (frequente) bloedafname vereisen uit een infuus, om onder meer de bloedsuikerspiegels en hormoonspiegels te kunnen onderzoeken.

Hoe bereidt u uw kind voor?

Kinderen die weten wat er zal gebeuren, zijn doorgaans minder bang. Lees meer over hoe u uw kind het best voorbereidt op een opname.

OnthaalHoe schrijft u uw kind in?

Voor de opname moet uw kind ingeschreven worden aan het onthaal. Op weekdagen en tijdens de kantooruren kan dat aan het onthaal op het gelijkvloers van het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth.

Openingstijden onthaal kinderziekenhuis:

Maandag, dinsdag en donderdag: van 7 tot 15 uur.
Woensdag en vrijdag: van 7 tot 11 uur.
Buiten deze openingstijden brengt u de administratie in orde aan het onthaal van ingang 12 (gebouw K12).

Openingstijden onthaal ingang 12:

Van maandag t.e.m. vrijdag: van 6.45 tot 21.45
In het weekend en op feestdagen: van 7 tot 22 uur

Vergeet de identiteitskaart of Kids-ID van uw kind niet. Buitenlandse patiënten moeten een verzekeringskaart en zorgverzekeringspas voorleggen.

Als uw kind is ingeschreven, dan komt u naar het Kinderdagziekenhuis, ingang 10 (gebouw K12D), route 1005.

Bij de opname betaalt u niets. U krijgt de factuur achteraf thuis toegestuurd.

Hoe verloopt een dagopname?

Nadat uw kind is ingeschreven, meldt u zich aan bij het onthaal van het Kinderdagziekenhuis. De verpleegkundige wijst uw kind een bed toe in de zaal of in de behandelkamer.

Het Kinderdagziekenhuis heeft elf zaalposities, drie eenpersoonskamers en een behandelkamer. De reden voor de opname bepaalt waar uw kind een bed krijgt.

Een verpleegkundige komt aan bed voor het opnamegesprek en geeft uitleg over het verloop van de opname, het onderzoek of de behandeling. Uw kind krijgt een identificatiearmband om, wordt gewogen en gemeten en er worden nog een aantal andere parameters genomen.

Wanneer aan de beurt?

Het is mogelijk dat een kind dat later toekwam, eerder aan de beurt komt. De verpleegkundige bepaalt de volgorde van de behandeling op basis van dringendheid en het tijdstip van de opname of het onderzoek.
Onderzoeken en ingrepen kunnen door omstandigheden later plaatsvinden dan voorzien. Gelieve hiermee rekening te houden en wat geduld te oefenen.

Eten en drinken

Is uw kind op het middaguur in het Kinderdagziekenhuis aanwezig en moet het niet nuchter blijven, dan kunnen we voor een broodmaaltijd zorgen. Aan de ouders vragen we om niet te eten in het Kinderdagziekenhuis, omdat er altijd kinderen aanwezig zijn die nuchter moeten blijven. U kan wel eten in de keuken van het Kinderdagziekenhuis en er gebruikmaken van een microgolfoven, frigo en een koffieautomaat.

Wie kan mee?

Omdat de ruimte beperkt is, vragen we om uw kind met maximaal twee volwassen te vergezellen. Broers en zussen van opgenomen kinderen kunnen terecht in speelruimte deLIEving, naast het Kinderdagziekenhuis. Dat kan van 9 tot 19 uur. Gelieve vooraf te reserveren via tel. 09 332 33 78.

Naar huis

Nadat de arts toestemming heeft gegeven, mag uw kind weer naar huis. U krijgt eventueel richtlijnen mee voor de verdere nabehandeling thuis en mogelijk een datum voor een controleraadpleging bij uw arts.

Voor de ouders is het belangrijk dat de nodige attesten voor school, het werk en eventueel de hospitalisatieverzekering zeker ingevuld zijn. Geef dit tijdig door.

Wat brengt u mee?

Voor uw kind

 • Verwijsbrief van de arts/opnamebrief
 • Kids-ID of identiteitskaart. Voor buitenlandse patiënten:
  • verzekeringspasje van buitenlandse verzekeringsmaatschappij of machtiging.
  • Inentingsdocumenten
 • Groeiboekje
 • Knuffel waaraan uw kind gehecht is (best naamtekenen)
 • Voor flesvoeding: eerste voeding in poedervorm
 • Eventuele dieetvoorschriften
 • Breng steeds de huidige medicatie mee in de oorspronkelijke verpakking
 • Hebt u een hospitalisatieverzekering, breng dan de documenten (bevestigingsbrief, verzekeringskaartje, …). Zo kunnen we de oplegkosten voor sommige maatschappijen rechtstreeks factureren. De meeste verzekeringsmaatschappijen vragen wel dat u hen vooraf van de opname op de hoogte brengt.  

Voor uzelf

 • Lectuur
 • Laptop (draadloze netwerktoegang is beschikbaar)

Waardevolle voorwerpen laat u beter thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging van kledij, speelgoed, sieraden en andere persoonlijke spullen. Ook eigen zuigflessen en drinkbekers hoeft u niet mee te brengen naar het ziekenhuis.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-6-2020 09:24.

Afspraak maken

09 332 24 30

Locatie

Ingang 10

Route 1005