Hoe bereid ik mijn kind voor op een opname?

Een goede voorbereiding begint thuis. Kinderen die weten wat er zal gebeuren, zijn doorgaans minder bang. Als ouder bent u meestal het best geplaatst om uw kind voor te bereiden. U weet ook hoeveel informatie uw kind aankan en wanneer u met de voorbereiding moet starten.

Wees eerlijk

Laat u eerst zelf zo goed mogelijk informeren door de behandelende arts of verpleegkundige. Dat helpt u om de informatie voor uw kind kunt 'vertalen'. Jonge kinderen zijn tevreden met een korte, eenvoudige uitleg. Een ouder kind wil meestal nauwkeurig horen waarom het wordt opgenomen en welke onderzoeken het zal ondergaan.

Kind met knuffelPraat eerlijk over de vervelende aspecten, maar leg er niet de nadruk op. Vertel alleen wat uw kind bewust zal meemaken – details over het verloop van een operatie hoeven echt niet. Ga op alle vragen van uw kind in en geef een eerlijk antwoord. Neem rustig de tijd om over de ziekenhuisopname te vertellen, maar doe dat niet vlak voor bedtijd.

Blijf ook tijdens het ziekenhuisverblijf met uw kind over zijn of haar ervaringen praten. Wees altijd eerlijk en vertel wat er nog zal gebeuren en hoelang uw kind nog in het ziekenhuis moet blijven.

Wat vertelt u wel en niet?

Baby's en peuters (0-4 jaar)

Baby's kun je niet mondeling voorbereiden op een ziekenhuisopname en ook peuters zijn daar vaak nog te klein voor. Op een speelse manier kan het wel, bijvoorbeeld tijdens door een rollenspel met poppen of met een tekening. Op deze leeftijd is een vertrouwde omgeving erg belangrijk. De aanwezigheid van de ouder(s) of verzorger geeft baby's en peuters een vertrouwd gevoel.

Kleuters (4-6 jaar)

Kinderen van vier tot zes jaar begrijpen al wat meer. Laat het voorbereidende gesprek niet te lang duren en vertel niet alles tegelijk. Probeer te voorkomen dat uw kind zich een verkeerde voorstelling maakt van de ziekenhuisopname en van het ziekenhuis. Bij kleuters lopen fantasie en werkelijkheid vaak door elkaar heen: daarom kunnen ze over de medische ingreep gaan fantaseren. Ga daarom niet te veel in op details. Een prentenboek of rollenspel met poppen kan helpen.

Lagereschoolkinderen (6-12 jaar)

Bij kinderen van zes tot twaalf jaar zijn het begripsvermogen en het tijdsbesef beter ontwikkeld. U kunt hen uitleggen waarom ze worden opgenomen, wat er zal gebeuren en hoelang ze in het ziekenhuis zullen blijven. Geef uw kind de kans om zijn of haar angsten met u te delen. Beperk de medische details tot een minimum.

Adolescenten (vanaf 12 jaar)

Tieners zijn graag goed geïnformeerd en willen betrokken worden bij beslissingen over onderzoek en behandeling. Ze maken zich vaak zorgen over wat hun te wachten staat – ze vragen zich bijvoorbeeld af of de behandeling gevolgen heeft voor hun uiterlijk of hun toekomst. Neem hun vragen ernstig en antwoord er eerlijk op.

Stel uw kind gerust

Vertel wat er anders is in het ziekenhuis: niet in je eigen bed slapen, eventueel samen met andere kindjes op de kamer slapen, verpleegkundigen die je verzorgen, dokters die je onderzoeken. Onderstreep ook dat veel gewoon blijft: aankleden en eten, spelen, tv-kijken enz. Vertel uw kind dat mama of papa blijft slapen of dat u allebei naar huis gaat, maar wel telkens opnieuw op bezoek komt.

Pak samen in

Pak samen met uw kind zijn of haar koffertje in – en vergeet voor kleine kinderen zeker de knuffel niet.

Vergeet broers en zussen niet

Ook de andere kinderen in het gezin maken zich vaak zorgen. Daarom is het beter om ook hen bij de voorbereiding te betrekken.

Als de opname onverwacht komt

Niet alle kinderen kunnen zo zorgvuldig op de opname worden voorbereid. Soms komt de opname onverwacht en is weinig of geen voorbereiding mogelijk. U kunt erop rekenen dat onze medewerkers er alles aan doen om uw kind goed op te vangen en te steunen.

Graag vooraf kennismaken?

Wilt u met uw kind graag een kennismakingsbezoekje aan het ziekenhuis brengen? Zo raakt uw kind alvast wat vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. U kunt een afspraak regelen via de afdeling waar uw kind wordt opgenomen.

Leestips

Er bestaan ook goede boekjes over het ziekenhuis, verkrijgbaar in de boekhandel of bibliotheek.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-6-2020 17:34.