Slideshow: in de kijker
Op de hospitalisatieafdeling


Hoe verloopt het verblijf op de afdeling?

Wat gebeurt er als we op de afdeling aankomen?

De onthaalmedewerker van de afdeling laat u en uw kind de kamer zien.

Een verpleegkundige legt de werking van de afdeling uit en beantwoordt al uw vragen. Hij of zij zal ook peilen ook naar de (leef)gewoonten van uw kind: slaapritueel, eetgewoonten enz.

Heeft uw kind allergieën voor bepaalde stoffen of etenswaren? Laat ons dat dan zeker weten. Met de verpleegkundige kunt u bespreken wat uw kind in het ziekenhuis kan eten en wat u eventueel van thuis kunt meebrengen.

Ook de arts-specialist in opleiding komt langs. Hij of zij bespreekt de klachten van uw kind en doet het lichamelijk onderzoek. Verdere onderzoeken en ingrepen worden samen met de supervisor (arts-specialist) gepland..

Onderzoek 

Waarom krijgt mijn kind een armbandje om?

Dat armbandje gebruiken we om uw kind te identificeren. Uw kind moet dat armbandje de hele tijd blijven dragen. Dat doen we om veiligheidsredenen en om vergissingen te voorkomen.

Het hele team besteedt veel aandacht aan de veiligheid van uw kind. Als ouder kunt u ons helpen door oplettend te blijven. Mocht zich iets ongewoons voordoen of mocht u iets afwijkends opmerken, dan kunt u ons dat altijd signaleren.

Ligt mijn kind alleen op een kamer of samen met andere kinderen?

De meeste afdelingen beschikken voor meerdaagse opnames over voldoende eenpersoonskamers.  In het dagziekenhuis kan uw kind op een gemeenschappelijke zaal liggen. Duurt de opname meerdere dagen, dan verblijft uw kind op een eenpersoonskamer.

Wat is er op de kamer te vinden?

Elke kamer op de verpleegafdelingen – behalve op Intensieve Zorgen en in de dagziekenhuizen – beschikt over:

  • een eigen badkamer met bad of douche en toilet
  • een koelkast
  • een tv-toestel + dvd-speler
  • draadloze internetverbinding. Op de afdeling kunt u internettoegang aanvragen

Standaard is er geen telefoontoestel. U kunt op de afdeling navragen hoe u kunt telefoneren. U mag een gsm gebruiken, op voorwaarde u minstens één meter afstand houdt van medische apparatuur in gebruik en dat u de gesprekken tot het strikt noodzakelijke beperkt.

Wat eet mijn kind?

De maaltijden worden klaargemaakt in de centrale keuken van het ziekenhuis en kant-en-klaar geleverd. Op weekdagen komt een medewerker van de dienst Catering & Services uw kind vragen wat het de volgende dag wil eten. Zo kunnen we zoveel mogelijk rekening houden met zijn of haar wensen.

Er is een melkkeuken waar flesvoedingen worden klaargemaakt. In het ziekenhuis mag enkel melkvoeding worden gegeven dat in de melkkeuken is gemaakt. Om hygiënische redenen maken we in het ziekenhuis gebruik van wegwerpzuigflessen en bieden we enkel lepelvoeding in potjes aan.

De diëtist van de afdeling kan helpen als u vragen hebt over een eventueel dieet.

Mijn kind moet nuchter zijn – wat betekent dat?

Voor behandelingen of ingrepen is het soms nodig dat uw kind nuchter is. Wat dat precies betekent, hangt af van de ingreep en de behandeling (zie Onderzoek of operatie: wat nu?). De arts en verpleegkundige zullen u daarover meer informatie geven.

Mag ik mijn kind wassen?

In het Kinderziekenhuis kunnen vertrouwenspersonen – ouders of verzorgers – deelnemen aan de dagelijkse zorg voor de kinderen, voor zover dat mogelijk is. We moedigen dat aan: u kent uw kind immers het best.

Het ziekenhuisteam kan u leren hoe u uw kind het best kunt begeleiden en verzorgen. Spreek met de verpleegkundigen af wat er gedaan moet worden, wie wat doet, wanneer en hoe dat gebeurt. De verpleegkundige blijft de eindverantwoordelijke voor de dagelijkse verzorging, ook als die door de ouders of iemand anders wordt verleend.

Onderzoek of operatie: wat nu?

Vóór elk gepland onderzoek en elke geplande ingreep krijgt u uitgebreide informatie van de artsen en verpleegkundigen. Over veel onderzoeken kunnen wij u informatiebrochures bezorgen. De pedagogisch medewerkers helpen ook om uw kind op de onderzoeken of de ingreep voor te bereiden en beschikken daarvoor over didactisch materiaal zoals foto's, tekeningen en filmpjes.

Bij de meeste onderzoeken mogen ouders hun kind begeleiden. Soms doet een pedagogisch medewerker dat.

Wordt uw kind geopereerd, dan kunt u meestal bij uw kind blijven tot hij of zij in slaap gebracht wordt in de operatiezaal. Vraag dat vooraf even na bij de anesthesist. Die zal beslissen of er al dan niet een bezwaar is.

Mijn kind heeft zo'n dorst – mag een slokje water echt niet?

Voor sommige onderzoeken en voor narcose moet uw kind nuchter zijn. Dat wil zeggen dat het vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. Dat is niet leuk, en zekerkleine kinderen snappen maar moeilijk waarom dat niet mag. Toch is het erg belangrijk dat uw kind zich daaraan houdt. Zo zijn ze zeker dat de onderzoeken correcte resultaten opleveren en dat we uw kind vooral ook veilig door het onderzoek of de ingreep kunnen loodsen.

De arts of verpleegkundige zal u vertellen vanaf wanneer uw kind moet nuchter zijn. Meestal gelden deze:

  • vanaf 6 uur voor de ingreep geen vaste voeding meer – dus absoluut niets, ook geen flesvoeding, met uitzondering van moedermelk en zuiver water
  • vanaf 4 uur voor de ingreep geen moedermelk meer
  • vanaf 2 uur voor de ingreep geen water meer

Help, mijn kind heeft pijn!

Het Kinderziekenhuis probeert pijn zoveel mogelijk te voorkomen en zo goed mogelijk te behandelen. Daarvoor werken we met het Pediatrisch pijnteam <link naar pijnteam> een pijnbeleid uit. We schatten de pijn die uw kind voelt in en nemen pijnklachten altijd ernstig. Uw kind mag dus zeker over de pijn praten!

Spreek de arts of verpleegkundige gerust aan als u vragen hebt over het inschatten, voorkomen en behandelen van de pijn van uw kind.

 

Mag ik overnachten bij mijn kind (rooming-in)?

Vooral voor jonge kinderen kan het belangrijk zijn dat u er bent om uw kind door de eerste moeilijke periode van de opname heen te helpen. Ook bij oudere kinderen is overnachten soms aan te raden, bijvoorbeeld bij een onverwachte opname, een moeilijke diagnose of een chirurgische ingreep. Elke nacht mag één ouder of verzorger blijven overnachten. Als een andere persoon dan de ouders of verzorger blijft overnachten, moet die ouder zijn dan 18.

Waar slaap ik?

Op elke afdeling in het Kinderziekenhuis kunt u blijven overnachten. Bijna alle kamers hebben comfortabele slaapmogelijkheden: een zetelbed of een slaapbank. Lakens krijgt u op de afdeling.

Soms is het om medische redenen niet toegestaan om in de kamer zelf te overnachten. Dat wordt in samenspraak met de arts bepaald. In dat geval kan een alternatieve overnachtingsmogelijkheid worden gezocht. Dat gebeurt ook als uw kind (tijdelijk) moet worden opgenomen op een afdeling buiten het Kinderziekenhuis waar geen rooming-in mogelijk is. Vraag hierover meer informatie op de afdeling.

Als u in de kamer van uw kind overnacht, betaalt u 12,41 euro per nacht.

Waar kan ik ontbijten?

Ontbijt op de afdeling is in de prijs van de overnachting inbegrepen. Voor de andere maaltijden kunt u terecht in de cafetaria's op de benedenverdieping van gebouwen K1 en K12 of in het restaurant voor bezoekers, patiënten, personeel en studenten.

U mag natuurlijk ook zelf eten meebrengen. Elke afdeling heeft een keuken waar u – rekening houdend met de afdelingsvoorschriften – een maaltijd kunt opwarmen in de microgolfoven.

Wanneer mag mijn kind bezoek krijgen?

Bezoekuren

Bezoek is voor kinderen prettig en stimulerend. Ouders en vertrouwenspersonen zijn dag en nacht welkom op de afdeling. Voor andere volwassenen – familie en vrienden – zijn de bezoekuren beperkter. De medewerkers vertellen u welke afspraken op de afdeling gelden.Kaartjes

Als ouder of vertrouwenspersoon beslist u zelf wanneer u op bezoek komt en hoe lang u blijft. We vragen wel dat u duidelijk aan de medewerkers van de afdeling vertelt wanneer u er wel of niet zult zijn. Vertel dat ook duidelijk en eerlijk aan uw kind.

Bezoekregels

Elke afdeling hanteert haar eigen bezoekregels. Meer informatie krijgt u op de afdeling zelf. Als algemene regel geldt dat bezoekers niet welkom zijn als ze zelf ziek zijn of als ze in contact zijn gekomen met een infectieziekte. Bij twijfel neemt u beter voor uw komst contact op met de afdeling.

Te veel bezoek op hetzelfde moment is niet prettig voor uw kind. Spreek dus met elkaar af om het bezoek wat te spreiden.

Als uw kind ernstig ziek is, vraag familie en vrienden dan om hun bezoekjes zo kort mogelijk te houden. Wees discreet tegenover andere kinderen en ouders.

Hoe neem ik afscheid van mijn kind na het bezoek?

Vertel uw kind duidelijk wanneer u precies komt. Creëer geen valse verwachtingen. Ga ook nooit weg zonder afscheid te nemen. Kondig uw vertrek een tijdje van tevoren aan en vertel uw kind wanneer u er weer zult zijn. Waarschuw de verpleegkundige als u de afdeling verlaat. Zorg er in elk geval voor dat uw kind veilig achterlaat en dat u bijvoorbeeld de spijlen van het bed weer omhoog zet.

Heeft uw kind het moeilijk met uw vertrek? Treuzel dan niet bij het afscheid. Als uw kind huilt of juist heel stil is, geef dat dan door aan de verpleegkundige of de pedagogisch medewerkster. Die zullen uw kind dan opvangen.

Is er opvang voor broers en zussen?

De dag van opname is een drukke dag. U maakt dus het best wat tijd vrij. Uw kind vindt het vast fijn als u die dag wat langer blijft. We raden u dan ook aan om voor broers of zussen voor opvang te zorgen, zodat u er in alle rust voor uw kind kunt zijn.

Het ziekenhuis biedt voor kinderen tot 14 jaar opvang aan in deLIEving <link naar pagina DeLieving>, een gezellige leef- en speelruimte op de benedenverdieping van de Kinderkliniek.

Hoe kan ik navragen hoe het met mijn kind gaat?

U kunt de afdeling altijd bellen om te horen hoe uw kind het maakt. Telefonische informatie wordt uitsluitend aan de ouders gegeven. Als familie en vrienden informatie over uw kind willen, kunnen ze die alleen via u krijgen.

Kan ik bijkomende ondersteuning krijgen?

Vooral bij een langdurig verblijf in het ziekenhuis kunt u als ouder voor moeilijkheden komen te staan of met vragen zitten. Misschien maakt u zich zorgen over hoe uw kind reageert? Misschien zorgt de ziekenhuisopname allerlei praktische en andere problemen thuis? Misschien beginnen de reistijden en -kosten zwaar te wegen? Extra hulp en ondersteuning zijn dan meer dan welkom.

U kunt een beroep doen op een maatschappelijk werker, een pedagogisch begeleider of een psycholoog. Ze zijn verbonden aan de psychosociale afdeling van het ziekenhuis en zetten zich in om de nadelige gevolgen van een ziekte of medische behandeling te maximaal te voorkomen of te verlichten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-2-2016 10:14.

Dienst contacteren

09 332 24 30

Afspraak maken

09 332 24 30

Locatie

Ingang 10 (gebouw K12D)

Route 1002