Hemato-oncologie en stamceltransplantatie kinderen

Kanker en bloedziekten bij kinderen

De afdeling Hemato-Oncologie en stamceltransplantatie kinderen van het UZ Gent is een topreferentiecentrum voor de behandeling van kanker en bloedziekten bij kinderen. De afdeling is sinds 2012 geaccrediteerd door JACIE voor het uitvoeren van stamceltransplantaties.

Gespecialiseerde artsen, deskundige verpleegkundigen en toegewijde psychosociaal werkers zorgen ervoor dat de ernstig zieke kinderen altijd de best mogelijke behandeling, een uitstekende verzorging en een aangepaste begeleiding krijgen.

Prinses Elisabeth ziekenhuis 

Grote expertise

De afdeling heeft een opmerkelijk lange ervaring in de zorg voor kinderen met kanker. Sinds de opname van de allereerste patiënt in 1937 zijn er meer dan 3300 kinderen met een kwaadaardige aandoening behandeld over een periode van 70 jaar (zie figuur 1).
Die uitgebreide ervaring is er ook in de behandeling van goedaardige hematologische aandoeningen, immunodeficiëntie, hemofilie of andere bloedziekten en congenitale/verworven beenmergafwijkingen. Elk jaar worden ongeveer 120 nieuwe patiënten opgenomen en behandeld.

Totaal aantal kinderen behandeld in het UZ Gent voor kanker 

Figuur 1: Totaal aantal kinderen behandeld in het UZ Gent voor een maligne
hemato-oncologische aandoening in de periode 1937-2014.

Het team

Het team  bestaat uit 13 kinderartsen (negen pediatrisch hemato-oncologen en vier assistenten) en 35 voltijds verpleegkundigen onder leiding van een hoofdverpleegkundige en twee adjunct-hoofdverpleegkundigen. Verder werken er ook een verpleegkundig specialist, drie verpleegkundig consulenten en vier verpleegkundigen van de liaisonequipe op de afdeling.
Het team wordt verder versterkt door een kwaliteitscoördinator, drie clinicaltrialmedewerkers, vijf psychologen, twee sociaal medewerkers en drie pedagogisch medewerkers.
En dan zijn er nog leerkrachten, een apotheker, een diëtiste, een kinesist, een ergotherapeut, een halftijds logopedist, en andere medewerkers actief op de afdeling.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:35.