Intensieve zorg kinderen

De afdeling Intensieve zorg Kindergeneeskunde heeft 15 bedden. Ze is volledig uitgerust voor de behandeling van ernstig zieke kinderen ouder dan 28 dagen en jonger dan 15 jaar. De kinderen worden er om zeer uiteenlopende redenen opgenomen: na belangrijke chirurgie, bij zware ademhalingsproblemen, bij ernstige infecties, na verkeersongevallen, …

Permanente monitoring en ondersteuning

Monitoring IZDe patiëntjes hebben intensieve zorgen nodig omdat één of meer van hun lichaamsfuncties of organen bedreigd zijn en moeten gemonitord of ondersteund worden. Zo kan het nodig zijn om de longen met een beademingstoestel te ondersteunen of voeding via een sonde of een baxter toe te dienen.Op bezoek

Ouders kunnen hun kind doorlopend bezoeken. Eén ouder kan ook bij het kind op de kamer overnachten.

Kindje op IZRaadpleeg de andere bezoekuren.

Om de kinderen zoveel mogelijk rust te geven worden maximaal twee bezoekers tegelijk toegelaten (uitzonderlijk 4). Omwille van infectiegevaar is het niet toegestaan dat kinderen jonger dan 12 jaar op bezoek komen.

Team van experten

Een ervaren team staat dag en nacht klaar voor de kinderen. Het team bestaat uit vijf gespecialiseerde kinderintensivisten, artsen-assistenten in opleiding en een 45-tal verpleegkundigen  onder leiding van een hoofdverpleegkundige en een adjunct-hoofdverpleegkundige. Zij worden verder ondersteund door logistiek medewerkers, spelbegeleiding, vrijwilligers, kinesitherapeuten, psychologen en sociaal medewerkers.

Het team behandelt jaarlijks zo'n 800 tot 1000 kinderen. Ze worden vaak met spoed doorverwezen vanuit andere afdelingen van het UZ Gent (Operatiecomplex, Spoedgevallendienst, hospitalisatie kinderziekenhuis) of vanuit een ander ziekenhuis, grotendeels uit de regio Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-5-2020 09:43.