Werking van het hart

Het menselijke hart bevindt zich in het midden van de borstkas, achter het borstbeen, tussen de twee longen in. Het hart zit in een hartzakje (het pericardzakje) en rust gedeeltelijk op het middenrif. Het is verbonden met grote bloedvaten die het bloed aan- en afvoeren naar en van de longen en de rest van het lichaam.

Bouw

Het hart is vooral opgebouwd uit spierweefsel en is eigenlijk een grote pomp.

Het is onderverdeeld in twee harthelften, met een gespierd tussenschot tussen de linker- en rechterhelft. Elke helft bestaat uit een voorkamer en een echte pompkamer. Daartussen bevindt zich een hartklep die het bloed in normale omstandigheden slechts in één richting doorlaat. Ook aan de uitgang van beide pompkamers bevindt zich telkens een klep, zodat het hart in totaal vier kleppen telt:

  • de mitralisklep: tussen de linkervoorkamer en de linkerpompkamer
  • de aortaklep: tussen de linkerkamer en de aorta. De aorta is de grote slagader die het bloed naar het hele lichaam rondstuurt
  • de tricuspiedklep: tussen de rechtervoorkamer en de rechterpompkamer
  • de pulmonalisklep of longslagaderklep: tussen de rechterpompkamer en de longslagader. Die slagader voert het bloed naar de beide longen

Bloedsomloop

De rechtervoorkamer ontvangt vanuit het lichaam bloed waaraan zuurstof werd onttrokken door de weefsels. Dat bloed wordt doorheen de tricuspiedklep naar de rechterpompkamer gestuurd en vervolgens door de pulmonalisklep naar de longen. Daar neemt het bloed weer zuurstof op en scheidt het koolstofdioxide uit in de longblaasjes.

Het zuurstofrijke bloed komt aan in de linkervoorkamer. Het wordt dan via de mitralisklep, de linkerhartkamer en de aortaklep naar de aorta gestuurd om vervolgens zuurstof rond te brengen naar alle organen.

Het hart reageert zeer nauwkeurig op de behoeften van het lichaam: de pompsnelheid van het bloed wordt aangepast aan de behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen van de verschillende organen.

Een volwassen persoon heeft ongeveer 120.000 hartslagen per dag. Het hart pompt 5 tot 25 liter bloed per minuut rond door een netwerk van 60.000 km bloedvaten in het lichaam.


De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-11-2019 09:45.