Stem bij transgenderpersonen

Transgenderpersonen kunnen terecht bij de logopedist voor een stemonderzoek en stemtherapie. De stem vormt een belangrijk aspect van de genderexpressie. Het veranderen van de stem en communicatie maakt dan ook vaak deel uit van de transitie.

Mannen- en vrouwenstemmen onderscheiden zich op verschillende vlakken. Het meest opvallende verschil is de spreektoonhoogte, maar ook verschillen in resonantie, articulatie, intonatie en taalgebruik spelen een rol.

Ook non-binaire of gendervariante personen die zich niet thuis voelen in de binaire categorieƫn man en vrouw, willen soms bepaalde spraakkenmerken veranderen. Ook zij kunnen terecht bij de logopedist.

Transmannen

Bij transmannen (bij de geboorte als meisje geregistreerd) leidt de hormoonbehandeling meestal tot een daling van de spreektoonhoogte en een vermannelijking van de stem.

Een logopedisch onderzoek en therapie kan wel aangewezen zijn als:

  • de toonhoogte onvoldoende daalt
  • er stemklachten optreden
  • er ontevredenheid is over andere communicatieaspecten

Transvrouwen

Bij transvrouwen (bij de geboorte als jongen geregistreerd) zorgt de hormoonbehandeling niet voor een verhoging van de stem. Om de stem en de communicatie te vervrouwelijken, kunnen ze een logopedische therapie volgen en eventueel fonochirurgie ondergaan.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-4-2020 15:16.

Afspraak maken

09 332 53 64

Locatie

Ingang 68

Route 690

Aanbevolen Info