Wat doet het register?

Op initiatief van prof. Robert Derom en prof. Michel Thiery, twee gynaecologen aan de Gentse universiteit, houdt het Meerlingenregister sinds 1964 gegevens bij van alle meerlingen die in Oost-Vlaanderen worden geboren. Alle Oost-Vlaamse materniteiten werken mee, meer dan 98 procent van de meervoudige geboortes wordt geregistreerd.

Door een gebrek aan middelen, registreren we sinds 2017 enkel de meerlingen uit de Gentse ziekenhuizen. We willen dat in de toekomst wel opnieuw uitbreiden naar alle materniteiten van Oost-Vlaanderen.

Medische gegevens

Van elk kind wordt in de biobank een stukje placenta bewaard bij -20°C. Zo kunnen onderzoekers nauwkeurig bepalen of het om een een-, twee- of drie-eiige meerling gaat. Ze kunnen die indelen in categorieën volgens de dag waarop de bevruchte eicel is gesplitst. Die splitsing gebeurt tussen de eerste en twaalfde dag na de bevruchting en bepaalt de verdere ontwikkelingen van meerlingen. Zonder placenta kunnen we dat tijdstip niet meer bepalen.

Het register houdt ook belangrijke medische gegevens bij over de zwangerschap, de geboorte en de eerste weken na de geboorte.

tweeling.jpg

Uniek

Het Oost-Vlaams Meerlingenregister – in de vakliteratuur ook bekend als East Flanders Prospective Twin Survey (EFPTS) - is uniek in de wereld. Voor onderzoekers bevat het een schat aan informatie over meer dan 10.000 meerlingen (20.000 individuen).

Samenwerking tussen universiteiten

Het fonds Twins onderhoudt het register en promoot het wetenschappelijke onderzoek naar meerlingen. Twins is een joint venture tussen de universiteiten van Gent, Leuven, Hasselt en Maastricht. Het UZ Gent huisvest het register.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 3-12-2020 16:38.