Prostaatkliniek

Aandoeningen van de prostaat komen vaak voor en vergen een gerichte en efficiënte aanpak. Daarom werd er een multidisciplinair spreekuur ingericht: de prostaatkliniek.

Het multidisciplinaire team bestaat uit een uroloog en een radiotherapeut, die nauw samenwerken met de diensten Radiologie en Medische oncologie. Voor aanvullende zorgverlening kunt ook terecht bij de verpleegkundig consulenten en de verpleegkundigen van de polikliniek.

Consultatie: diagnose

Een eerste opdracht van de prostaatkliniek is om snel de diagnose van prostaatkanker te kunnen stellen. Vaak bestaat er al een vermoeden van prostaatkanker op basis van de resultaten van een bloedonderzoek (gestegen PSA) of een afwijkend rectaal onderzoek bij de huisarts.

Bij het stellen van de diagnose onderzoeken we vooral hoe uitgebreid de tumor is (alleen lokaal of ook uitzaaiingen op afstand), zodat we de meest geschikte behandeling voor elk type prostaattumor kunnen aanbieden.

We brengen uw huisarts of verwijzende specialist op de hoogte van de consultatie. Wilt u dat liever niet, dan vermeldt u dat uitdrukkelijk op het secretariaat.

Tweede opinie

Daarnaast kunt u op de prostaatkliniek terecht als u een tweede advies wenst wanneer reeds een prostaattumor is ontdekt. We vragen dan wel dat u de resultaten van alle onderzoeken meebrengt naar de consultatie.

Gefundeerd advies bij behandeling

Eens de diagnose van prostaatkanker is gesteld, zijn de behandelingsmethoden zeer divers. Een gefundeerd advies van zowel een uroloog als een radiotherapeut over de voor- en nadelen van heelkunde, radiotherapie of aanvullende behandelingen is noodzakelijk.

Vaak is zowel heelkunde als radiotherapie nodig om prostaatkanker te behandelen. Als dat nodig is, winnen we ook advies in bij de radioloog, medisch oncoloog of anatomopatholoog die betrokken zijn bij de diagnostiek en behandeling van prostaattumoren.

Ook voor de opvolging na de behandeling (heelkundig of radiotherapeutisch) van prostaatkanker, kunt u terecht op de prostaatkliniek. Beide behandelingen kunnen op lange termijn complicaties opleveren waarvoor soms een specifieke aanpak nodig is.

Daarnaast spelen zowel de uroloog als de radiotherapeut een belangrijke rol bij de behandeling van gemetastaseerde (uitgezaaide) prostaatkanker. Bij die behandeling staat de levenskwaliteit van de patiënt voorop.

Klinische studies

We kunnen u eventueel vragen om deel te nemen aan klinische studies. Of u al dan niet deelneemt, zal nooit een invloed hebben op de kwaliteit van de behandeling of op de relatie met uw behandelende artsen.

Praktische informatie

Elke donderdagvoormiddag vinden consultaties plaats van de prostaatkliniek in de polikliniek Urologie.

Waar naartoe?

Als patiënt schrijft u zich eerst in aan de aanmeldbalie van ingang 50. Daarna komt u naar de polikliniek Urologie op het gelijkvloers van ingang 71.

Voor onderzoeken op andere diensten (MRI prostaat, CT-scan, botscan) regelt het secretariaat voor u een afspraak. Na die onderzoeken komt u terug om de resultaten te bespreken. Specifieke urologische onderzoeken (prostaatbiopsies, echo's, cystoscopie) gebeuren zo veel mogelijk tijdens de consultatie, zodat u zo weinig mogelijk naar het ziekenhuis moet komen.

We trekken voldoende tijd voor u uit: zodat u uitgebreid de tijd krijgt voor uw vragen en opmerkingen.

Wat betaalt u? 

De consultatie gebeurt volgens de tarieven afgesproken met het Riziv. U krijgt dus de consultatie terugbetaald via het ziekenfonds, behalve het remgeld. 

Eventuele bijkomende onderzoeken tijdens de consultatie (echografie, prostaatbiopsie, cystoscopie) worden samen met de consultatie gefactureerd en thuisgestuurd. De consultatie met de radiotherapeut gebeurt volgens terugbetalingstarief: u betaalt geen remgeld en krijgt de consultatie dus integraal terugbetaald. 

Eventuele adviezen van radiologen of oncologen tijdens de consultatie worden niet aangerekend.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 1-7-2020 10:31.

Dienst contacteren

Tel. 09 332 22 76

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71 (gebouw P3)

Verdieping 0