Onderzoeken uro-oncologie

Voor meer uitleg over de verschillende onderzoeken klikt u hier door.

Onderzoeken van de prostaat

Om de diagnose van een prostaataandoening te kunnen stellen, moet de arts een aantal onderzoeken uitvoeren.

Bij het eerste bezoek aan de uroloog vindt een anamnese plaats. Tijdens de anamnese stelt de arts u vragen om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over uw gezondheidstoestand en over eventuele plasklachten. De arts kan u ook een vragenlijst laten invullen die peilt naar plasklachten bij mannen.

Vermeld tijdens de anamnese in elk geval de ziektes die u hebt, de operaties die u onderging en alle medicijnen die u inneemt. Zijn er in uw familie mannen die prostaatkanker hebben of hebben gehad, dan verneemt uw arts dat graag.

UroflowUw PSA wordt besproken en u krijgt een uroflowmetrie en een echografie. Ook wordt de prostaatklier bevoeld door middel van een rectaal toucher.

Indien nodig zal de arts u doorverwijzen voor een bijkomende scan (mpMRI). Bij afwijkende resultaten zal hij met u bespreken of een prostaatbiopsie nodig is.

Bijkomende onderzoeken

Wanneer prostaatkanker werd vastgesteld, worden afhankelijk van de resultaten van het PSA, rectaal toucher, de magnetische resonantiescan (MRI prostaat) en de prostaatbiopsie nog bijkomende onderzoeken verricht. Die zijn nodig om na te gaan of er uitzaaiingen zijn in de klieren rond de prostaat en elders in het lichaam.

Met computer tomografie (CT-scan) kunnen we lymfeklieren opsporen die vergroot of verdacht zijn. Een botscan toont mogelijke uitzaaiingen naar het bot en andere aandoeningen van de gewrichten en botten.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 1-7-2020 10:36.

Dienst contacteren

Tel. 09 332 22 76

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71 (gebouw P3)

Verdieping 0