PSA-test

Bij het bloedonderzoek wordt het prostaatspecifiek antigen (PSA) bepaald. PSA is een eiwit in het bloed dat grotendeels wordt aangemaakt en afgescheiden door de prostaat. Een verhoging van het PSA kan een eerste aanwijzing zijn voor een prostaatprobleem. Prostaatproblemen die een PSA-stijging geven, zijn een prostaatontsteking, een goedaardige prostaatvergroting en prostaatkanker. Bij een PSA-stijging is verder onderzoek dus wenselijk.

De hoeveelheid PSA in het bloed is afhankelijk van de grootte van de prostaat. Mannen met een grote prostaat hebben meer PSA in hun bloed dan mannen met een kleinere prostaat. Bij een goedaardige prostaatvergroting is een stijging van het PSA dus normaal.

Prostaatontsteking zorgt voor een tijdelijke verhoging van het PSA. Als de ontsteking behandeld is, zal ook het PSA dalen. Prostaatkankercellen produceren meer PSA dan een normale prostaatcel.

Uw arts zal de nodige gegevens in kaart brengen om na te gaan wat de stijging van het PSA veroorzaakt. PSA is immers afhankelijk van een aantal factoren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:31.

Dienst contacteren

Tel. 09 332 22 76

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71 (gebouw P3)

Verdieping 0