Bijwerkingen van hormoontherapie

Meest voorkomende bijwerkingen

Opvliegers

Opvliegers of warmteopwellingen zijn een plots, sterk gevoel van warmte. U begint spontaan te transpireren en uw gezicht kan rood aanlopen. Deze nevenwerking doet zich meestal pas drie maanden na de start van de behandeling voor. Ongeveer 50 tot 80 procent van de mannen onder hormoontherapie heeft hier in meer of mindere mate last van.

Hebt u last van opvliegers, dan kun u er zelf al wat aan doen. U kunt bepaalde uitlokkende factoren vermijden, zoals een plotse overgang van een koude naar een warme omgeving, roken, hete dranken, alcohol, cafeïne en sterk gekruid voedsel. Sommige mannen hebben helemaal geen last bij een of meer van deze uitlokkende factoren. Om een vochtige huid te vermijden, raden we aan om katoenen kledij te dragen en vochtige kledij en beddengoed regelmatig te verschonen. Een goede lichaamshygiëne blijft belangrijk.

Als de opvliegers de kwaliteit van uw leven te erg verstoren, spreek er dan over met uw arts.

Osteoporose

Bij osteoporose of botontkalking treedt een verminderde botdichtheid en verstoring van de samenhang op. Dat verhoogt het risico op breuken. De botontkalking start bij het begin van de hormoontherapie. Uw arts zal daarom vaak meteen al beschermende middelen voorschrijven, zoals calcium en vitamine D. Om de osteoporose af te remmen, kunt u zelf ook wat doen: stoppen met roken, minder alcohol drinken, overgewicht tegengaan en zorgen voor lichaamsbeweging zoals wandelen en joggen.

Verminderd libido

Doordat het testosteron in het bloed sterk verlaagd wordt, vermindert uw zin in seks. Dat kan uw levenskwaliteit en die van uw partner beïnvloeden. Het is daarom erg belangrijk om uw partner op de hoogte te brengen. Praat er zo nodig ook over met uw arts.

Erectiestoornissen

Bij een erectiestoornis lukt het regelmatig niet om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor seksuele betrekkingen. De ernst van de erectiestoornis hangt af van de kwaliteit van de erecties die u had voor u met de hormoontherapie startte én de mate waarin u als gevolg van de therapie last hebt van verminderd libido. Praat erover met uw arts. Die kan u helpen en medicijnen of een andere therapie opstarten.

Minder voorkomende bijwerkingen

Borstontwikkeling

Borstontwikkeling of een – soms pijnlijke – toename van het klierweefsel in de borststreek kan een nevenwerking zijn van hormoontherapie. Meestal hangt ze samen met de soort hormoontherapie (antiandrogenen) dat u wordt toegediend. Als uw borst of tepels pijnlijk zijn, draagt u best een onderhemdje onder uw kledij, zodat schuren vermeden wordt.

Gewichtstoename en vermindering van de spiermassa

De meeste mannen die hormoontherapie krijgen, zullen enkele kilo's zwaarder worden. De hoeveelheid lichaamsvet neemt met ongeveer 10 procent toe en de spiermassa neemt af. Ter preventie is het goed om aan lichaamsbeweging te doen en gezond te eten.

Haarveranderingen

Ook haarveranderingen zijn een mogelijke nevenwerking. Sommige mannen krijgen meer hoofdhaar, het lichaams- haar op andere plaatsen vermindert en de baard wordt zachter.

Veranderingen in het bloed

U kunt last krijgen van een verhoogde bloedsuikerspiegel (glycemie), verhoging van de bloedvetten en veranderingen in het cholesterol. Als u risico's loopt, zal uw arts u extra opvolgen.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede (anemie) hebt u een lage hoeveelheid rode bloedcellen. U kunt zich daardoor erg moe voelen en geen energie meer hebben. Indien nodig zal uw arts een bloedonderzoek laten doen en u een behandeling voorschrijven.

Vermoeidheid

Vermoeidheid of gebrek aan energie is een bijwerking die kan wegen op uw levenskwaliteit. Om de vermoeidheid beter te beheersen, kunt u een informatiesessie volgen in het ziekenhuis. Uw uro-oncologie verpleegkundige geeft hierover graag meer uitleg.

Stemmingsveranderingen

Stemmingsveranderingen zijn onder meer zwaarmoedigheid, zich emotioneel voelen (sneller huilen), depressieve klachten of angstig zijn. Als u of uw naasten merken dat u depressieklachten hebt of zich angstig voelt, dan verwittigt u best uw arts.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:31.

Dienst contacteren

Tel. 09 332 22 76

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71 (gebouw P3)

Verdieping 0