​Prostaataandoeningen

Prostaat en zaadblaasjes​De prostaat is een klier die onder en tegen de blaas ligt. De prostaatklier ligt rond de plasbuis en wordt omhuld door het prostaatkapsel, de buitenkant van de prostaat.

​De prostaat maakt vocht aan. Samen met de zaadcellen vormt dat vocht het sperma. In het prostaatvocht zitten stoffen die de zaadcellen beschermen en hen in staat stellen om de eicel te bereiken en te bevruchten.

De zaadcellen worden aangemaakt in de teelballen en opgeslagen in de bijballen. De zenuwen die de erectie van de penis en het afsluiten van de blaas regelen, liggen heel dicht tegen het prostaatkapsel en zijn er soms mee vergroeid. Bij het klaarkomen worden zaadcellen uit de bijballen vermengd met vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat en wordt het sperma via de plasbuis naar buiten gestoten.

De drie meest voorkomende aandoeningen van de prostaat zijn:

  • goedaardige prostaatvergroting
  • prostaatontsteking
  • prostaatkanker

Fig.1: de prostaat en de zaadblaasjes (afbeelding van www.gezondheidsplein.nl)

Goedaardige prostaatvergroting

Vanaf de puberteit begint bij elke man de prostaat te groeien. Meestal zorgt dat niet voor problemen. Wanneer de prostaat naar binnen toe vergroot en op de plasbuis of tegen de blaas drukt, kunnen plasklachten optreden.

Bij een goedaardige prostaatvergroting – ook wel bekend als de 'oudemannenziekte' – doen zich de volgende klachten voor: moeilijker plassen, moeilijker starten met plassen, 's nachts frequent opstaan om te plassen, het plassen moeilijk kunnen uitstellen, vaak moeten plassen, niet helemaal leeg kunnen plassen, plassen met een verminderde straal.

Prostaatontsteking

Een ontstoken prostaat wordt prostatitis genoemd. Een kiem is de prostaat binnengedrongen en heeft er een infectie veroorzaakt . Die infectie kan plots optreden, maar ze kan ook al langer bestaan.

Mannen die last hebben van een plots ontstoken prostaat klagen vaak over pijnlijk, moeilijk plassen, het gevoel 'op een warm ei te zitten' en koorts. Bij een prostaatontsteking die al lange tijd aanwezig is, kunnen de klachten miniem zijn.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is kanker die begint in de prostaat. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in België.

Gelukkig zijn de overlevingskansen goed. Ze hangen wel af van een aantal factoren: het stadium van de kanker, de agressiviteitsgraad en de algemene gezondheid. Om het stadium van de prostaatkanker en de agressiviteitgraad te omschrijven worden respectievelijk de TNM-classificatie en de Gleasonscore gebruikt.

Als de prostaatkanker uitzaait, gebeurt dat doorgaans eerst lokaal, naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren. Bij uitzaaiingen op afstand (metastasen) gaat het om kankercellen die de kenmerken van prostaatkanker vertonen en die op andere plaatsen in het lichaam worden gevonden, vooral in het bot.

De oorzaken van prostaatkanker zijn nog niet voldoende bekend. Hij komt meer voor bij oudere dan bij jongere mannen. Als bij enkele zeer naaste familieleden – vader, zoon, grootvader of broer – al op jongere leeftijd werd vastgesteld, is de kans groter dat u zelf ook prostaatkanker ontwikkelt. Voordat uw arts de diagnose van prostaatkanker stelt, gaan daar verschillende onderzoeken aan vooraf.

Lees verder bij onderzoeken prostaat.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 1-7-2020 11:58.

Dienst contacteren

Tel. 09 332 22 76

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71 (gebouw P3)

Verdieping 0