​Gleasonscore

Het weefselstaal dat de arts uit de prostaatklier heeft genomen (de prostaatbiopsie), wordt door de patholoog onder de microscoop onderzocht. De cellen die hij ziet, geeft hij een score van 1 tot 5. Die zogenoemde Gleasonscore vertelt hoe agressief de prostaattumor groeit.

Een lage score wil zeggen dat de tumorcel weinig verschilt van een normale prostaatcel en weinig agressief is. Bij een hoge score lijkt de tumorcel nauwelijks nog op een prostaatcel en gaat het om een agressieve tumorcel.

In het verslag van de klinisch patholoog staan twee cijfers die worden opgeteld. Het eerste cijfer is de score voor het meest voorkomende patroon (in de stukjes weefsel uit de biopsie). Het tweede cijfer is de score voor het meest agressief voorkomende patroon. De som van beide scores is de Gleasonscore. Die vertelt hoe agressief de prostaatkanker is. Een voorbeeld: een Gleasonscore 3 + 4 betekent dat de meest voorkomende tumorcellen een score 3 hebben en dat de meest agressieve cellen in het weefselstaal een score 4 hebben.

De klinisch patholoog beschikt voor zijn onderzoek slechts over een aantal stukjes prostaatweefsel, en niet over de hele prostaat. Zodra er kanker is vastgesteld, neemt hij daarom veiligheidshalve een minimumscore van 6. De Gleasonscore kan maar helemaal zeker worden bepaald als de prostaat volledig wordt verwijderd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:31.

Dienst contacteren

Tel. 09 332 22 76

Afspraak maken

09 332 22 76

Locatie

Ingang 71 (gebouw P3)

Verdieping 0