Slideshow: in de kijker


UZ Letters maart 2018 pakt onder meer slikstoornissen aan en wil hepatitis C uitroeien.

Lees meer


De robot moet het aantal heringrepen tot een minimum beperken.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

Verwijderen van de bijnier

Wanneer wordt de bijnier verwijderd?

De meest voorkomende reden om een bijnier te verwijderen, is de aanwezigheid van een gezwel. Bijniergezwellen zijn doorgaans goedaardig. Om zeker te zijn wordt het verwijderde weefsel altijd in het laboratorium onderzocht. Het resultaat van dat onderzoek is ongeveer één week na de operatie bekend.

De bijnier wordt verwijderd:

  • als het gezwel op de bijnier bepaalde stoffen (hormonen) aanmaakt die een hoge bloeddruk veroorzaken. Dat gaat soms gepaard met hartkloppingen en gejaagdheid (feochromocytoom).
  • als het gezwel stoffen aanmaakt die leiden tot het syndroom van Cushing. Daarbij nemen het lichaamsgewicht en de bloeddruk sterk toe door een teveel aan corticosteroïden. Het syndroom van Cushing kan het gevolg zijn van een verkeerde aansturing van de bijnieren vanuit de hersenen. Als andere behandelingen dan onvoldoende helpen, kan het nodig zijn de beide bijnieren te verwijderen.
  • Als het gezwel in de bijnier geen hormonen maakt, maar blijft groeien.

De operatie

Het verwijderen van een bijnier gebeurt tegenwoordig met een kijkoperatie, al dan niet met behulp van de operatierobot. Dat biedt heel wat voordelen. De bijnier is een klein orgaan dat met een open ingreep alleen via een grote snede kan verwijderd worden.

Bij de start van de operatie wordt de buik van de patiënt met koolzuurgas opgeblazen. Daarna worden een drietal buisjes in de buik ingebracht. Langs een van de buisjes gaat de camera de buik in. De andere dienen om de instrumenten in te brengen. Die zijn bevestigd aan de robotarmen en worden door de chirurg bestuurd van achter een console in het OK.

De bijnier wordt volledig losgemaakt en verwijderd via een van de incisies. Die moet daarvoor meestal wat groter gemaakt worden. Het koolzuurgas wordt uit de buik gehaald en de wonden gesloten. Vaak blijft een drain achter om het wondvocht af te voeren.
 
De operatie duurt gemiddeld 2,5 uur.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-2-2016 10:29.

Afspraak maken

09 332 91 20

Locatie

Ingang 12 (gebouw K12C)

Route 1205