Moderne materialen

Het type indirecte restauratie, de ligging ervan in de mond en de gewenste levensduur van de restauratie bepalen welk materiaal wordt gebruikt. 'Facings' worden gemaakt van porselein, terwijl 'inlays' en 'onlays' zowel van metaal, kunsthars of porselein kunnen  worden gemaakt. Kronen en bruggen worden meestal uit een combinatie van metaal en porselein gemaakt, hoewel vandaag in de esthetische zone vaak metaalvrij wordt gewerkt. Er worden ook combinaties van industrieel vervaardigd keramiek en porselein gebruikt, gaande van hoogesthetisch glaskeramiek tot sterke oxidekeramiek, afgewerkt met een dun laagje glazuurporselein.

De keuze van het materiaal voor indirecte restauraties wordt steeds in overleg met de patiënt gemaakt. Daarbij spelen het verwachtingspatroon (esthetiek, gewenste levensduur) en ook het financiële aspect een belangrijke rol. Daarom overlopen we de voor- en nadelen van hogervermelde restauratieve materialen samen met de patiënt wanneer het behandelplan wordt opgemaakt en wordt dan ook het gebruikte materiaal vastgelegd. 

Vervaardiging in het tandlabo

Nadat een afdruk in de mond is gemaakt wordt de restauratie in het tandlabo vervaardigd. Daar komt meestal een aaneenschakeling van intensieve technische fasen aan te pas, waarbij de kwaliteit van het werkstuk centraal staat. Dat maakt dat de restauratie aanmaken vaak meer tijd in beslag neemt dan het plaatsen in de mond. In de periode tussen het beslijpen van de tand(en) en het plaatsen van de restauratie, draagt de patiënt een vaste en tijdelijke voorziening over de te herstellen tand(en) die een normaal functioneren mogelijk maakt.

aanmaken restauratie aanmaken restauratie

aanmaak restauratie aanmaak restauratie  

Bovenstaande foto's tonen enkele technische stappen tijdens het vervaardigen van porseleinkronen in het tandlabo.

CAD/CAM-technologie

Recente technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt ingewikkelde restauraties te vervaardigen vetrekkend vanuit een computermodel. Daarbij wordt de afdruk - of het daaruit verkregen gebitsmodel - digitaal gescand en gebeurt het ontwerp volledig op het computerscherm (CAD of Computer Aided Design-fase). Vervolgens wordt de volledige restauratie of een deel ervan volautomatisch uit een blokje industrieel vervaardigd materiaal geslepen door een robotfrees (CAM of Computer Aided Manufacturing-fase). Die delen worden verder afgewerkt in het tandlabo.

In de Kliniek voor Tand-, Mond- en Kaakziekten zijn eveneens toestellen aanwezig om rechtstreeks in de mond te scannen waardoor een klassieke afdruk niet langer nodig is. Deze techniek maakt het gebruik van een brede waaier aan materialen mogelijk.

CAD/CAM-technologie CAD CAM technologie

CAD CAM technologie CAD CAM technologie 

CAD CAM technologie  CAD CAM technologie

De CAD/CAM-vervaardiging van deze partiële restauraties op twee bovenkiezen verloopt grotendeels via aangepaste computersoftware, en resulteert in volautomatische gefreesde werkstukken die in de tand worden gekleefd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:31.