Wetenschappelijke projecten Reumatologie

Voor meer info over onderstaande wetenschappelijke projecten kan u mailen naar reumatologie@uzgent.be.

Zorgpaden

Voor sommige ziektebeelden is een gestructureerde opvolging heel belangrijk. Daarom besteden we op Reumatologie veel aandacht aan zorgpaden, omdat ze toelaten om een aandoening nauwgezet op te volgen. Ze geven ons ook een beeld van welke patiënten nood hebben aan een intensievere behandeling.

We streven er bij elke patiënt naar om de ziekteverschijnselen te verminderen of tijdelijk te stoppen met een gepersonaliseerde en wetenschappelijk onderbouwde behandeling.

Geneesmiddelenonderzoek

Naast onze eigen zorgpaden en klinische studies, nemen we ook deel aan internationaal geneesmiddelenonderzoek dat nieuwe medicatie of nieuwe procedures uittest. Zo krijgen patiënten toegang tot de nieuwste geneesmiddelen die soms pas jaren later op de markt komen.

Momenteel lopen placebogecontroleerde studies voor volgende patiënten:

  • Axiale SpA-patiënten die al minstens 2 ontstekingsremmers genomen hebben waarmee de klachten niet of niet langer afnemen en die nog geen andere therapie hebben gekregen.
  • Axiale SpA-patiënten die al behandeld werden met 1 anti-TNF therapie (of een andere biologische DMARD) die geen beterschap bracht of niet langer brengt.
  • Patiënten met reumatoïde artritis die minstens 4 pijnlijke en 4 gezwollen gewrichten hebben en bij wie methotrexaat en/of anti-TNF-therapie geen of niet langer beterschap brengt.
  • Patiënten met een actieve opflakkering van Giant Cell Artritis (GCA) – ook wel reuscel arteritis genoemd – die in het verleden al minimaal 40 mg prednisone toegediend kregen.

Toegepast wetenschappelijk onderzoek

Op de dienst Reumatologie lopen verschillende wetenschappelijke onderzoeksprojecten. Door bepaalde patiënten in een vroeg stadium van hun ziekte in zo’n traject te includeren, hopen we de evolutie ervan te kunnen vertragen of stoppen. De patiënten moeten dan slechts tijdelijk behandeld worden.

Dat betekent dat we ook inzetten op een vroege diagnosestelling en dat we die voortdurend optimaliseren. Daarvoor zetten we onder meer studies over beeldvorming op.

Nieuwe wetenschappelijke bevindingen moeten ons helpen om de zorgnood bij patiënten te verminderen en hen makkelijker terug aan het werk te krijgen of te houden.

We hebben ook projecten opgezet die onderzoeken wat de impact is van bewegen en sporten bij patiënten met een reumatische aandoening en welke rol de lichaamssamenstelling daarin speelt.

Er lopen ook studies over de aanpak van osteoartritis aan handen en knieën.

Raadpleeg de verschillende studies:

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-5-2021 09:48.