Systeemziekten

Systeemziekten zijn chronische auto-immuunziekten die zich over het hele lichaam kunnen manifesteren. Ze kunnen de spieren, de gewrichten en de huid aantasten maar ook complicaties veroorzaken ter hoogte van de organen, waaronder de bloedvaten, nieren, lever, longen, maag en darmen en het hart.

Systeemziekten geven klachten zoals pijnlijke, gezwollen gewrichten, huidafwijkingen, spierpijn, een droge mond of droge ogen en het Raynaud-fenomeen: een wit-blauwe verkleuring van de vingers bij koude.

Omdat de verschillende systeemziekten zich bij iedereen op een andere manier uiten, is het soms moeilijk om de diagnose te stellen. Daarnaast is een multidisciplinaire aanpak vereist als er meerdere organen betrokken zijn. Specialisten uit verschillende diensten werken dan samen. Niet alleen de ziekte op zich moet opgevolgd worden. Er moet ook aandacht besteed worden aan het functioneren van de patiënt, aan zijn psychisch én lichamelijk welzijn.

Expertisecentrum

Het UZ Gent biedt gespecialiseerde zorg voor een brede waaier aan systeemziekten. We scherpen onze expertise in systeemziekten voortdurend aan door multidisciplinair samen te werken met verschillende centra, zowel lokaal, nationaal als internationaal. 

De dienst Reumatologie van het UZ Gent heeft zorgtrajecten opgericht voor systeemsclerose, inflammatoire myositis en het syndroom van Sjögren. Daarvoor werken we samen met andere Belgische centra en op internationaal niveau, in het Europese Netwerk voor Zeldzame Bindweefsel- en musculoskeletale aandoeningen (European Reference Network on Rare Connective Tissue and Musculoskeletal Diseases, ERN ReCONNET).

Lees meer over de Europese referentienetwerken voor zeldzame ziekten. ​

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-4-2020 17:29.