Osteoartritis of artrose

Osteoartritis of artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening.

De gewrichten die het vaakst door artrose worden aangetast zijn de knieën, de heupen, de handen en de wervelkolom. De belangrijkste klachten zijn pijn en startstramheid. De pijn doet zich vooral voor bij belasting van het gewricht en verdwijnt meestal in rust.

In het beginstadium van artrose kunnen de klachten opnieuw verdwijnen. In een later stadium blijven ze vaak permanent in wisselende mate aanwezig.

Patiënten met artrose die medische hulp zoeken krijgen vaak te horen dat het ‘slechts om slijtage gaat’. Dat geeft hen de indruk dat ze maar moeten aanvaarden dat gewrichtspijn onvermijdelijk is op latere leeftijd en dat er niets aan te doen valt. Dat weerhoudt er sommigen van om een tweede keer een arts te raadplegen over gewrichtspijn.

Oorzaken

Artrose is inherent aan het verouderingsproces. Toch zijn er ook andere oorzaken van artrose op jongere leeftijd, net als risicofactoren die artrose in de hand werken of versnellen.

Naast pijnstilling zijn er veel andere, evenwaardige behandelopties die – ook in het geval van andere gezondheidsproblemen – kunnen worden toegepast. Het is belangrijk om hierover met uw arts te praten en eventuele aanpassingen in uw leven te integreren.

Het wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen van artrose staat ook niet stil. Er zijn regelmatig klinische studies waaraan patiënten kunnen deelnemen om zo de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor artrose een duw in de rug te geven. 

Lees meer over de FIREWORK-studie voor patiënten met artrose in de knie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 4-5-2020 09:47.