​CT-simulatie

Na de eerste consultatie is de CT-simulatie de volgende stap in de voorbereiding van het behandelingsproces. Een simulatie is pijnloos en duurt gemiddeld 30 minuten.

CT simulatorMet de CT-simulator worden dwarse doorsneden gemaakt van het te bestralen gebied. Zo kan de structuur van de weefsels en organen in kaart worden gebracht. De gegevens die het onderzoek voortbrengt helpen  de bestralingsdosis te berekenen en de bestralingsvelden te plannen. De scan laat toe om de zone die moet bestraald worden te  onderscheiden van het gezonde weefsel.

Markeringen niet verwijderen

Het middelpunt van het bestralingsveld wordt op de huid afgetekend met speciale inkt. De markeringen die op de huid worden aangebracht mogen NIET afgewassen worden. Ze zijn nodig om het bestralingsgebied te kunnen bepalen gedurende alle bestralingssessies.

Optimale positie bepalen

Als patiënt is het heel belangrijk dat u stilligt tijdens de simulatie. Om de optimale positie te bepalen en die te kunnen reproduceren gedurende de volledige behandeling, zijn verschillende hulpmiddelen voorhanden. Bij patiënten die bestraald worden in het
hoofd- en halsgebied of op de longen, wordt een masker gemaakt. Dat gebeurt om twee redenen:

  • Om te voorkomen dat de positie van het hoofd verandert tijdens de bestraling.
  • Omdat het masker perfect de vorm van het hoofd of de borstkas aanneemt en dus nauwkeurig aansluit, kan het bestralingsgebied op het masker worden afgetekend in plaats van op het gezicht.

Het masker is gemaakt van kunststof en wordt kort opgewarmd in een warmwaterbad zodat het de vorm van het gezicht of lichaam kan aannemen. Het koelt dan geleidelijk af waardoor de kunststof terug een harde materie wordt. Patiënten kunnen perfect ademen in het masker en erdoor kijken.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:32.

Dienst contacteren

09 332 30 15

Afspraak maken

09 332 30 15

Locatie

Ingang 98 (RTP)

Verdieping 0