​Studienamiddag en workshopdagen: SOLK bij kinderen en jongeren

De afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent bestaat 15 jaar en organiseert een studienamiddag en twee workshopdagen over SOLK.

SOLK staat voor Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Voor sommige lichamelijke klachten kan er, ook na uitgebreid medisch onderzoek, onvoldoende een somatische oorzaak gevonden worden. Bij kinderen en jongeren gaat het vaak om pijnklachten, onverklaard flauwvallen, onverklaarde motorische problemen ... Kinderen, jongeren en hun ouders, maar ook hun artsen, psychologen, psychiaters en schoolmedewerkers ervaren dat vaak als een ingrijpend en hardnekkig probleem.

Bij SOLK draaien patiënten en zorgverleners vaak lang om elkaar heen, wat wel eens tot frustratie en wederzijds onbegrip kan leiden.

De studienamiddag en workshopdagen bieden een wetenschappelijk overzicht van de relevante aspecten van SOLK. U krijgt concrete handvatten om de problematiek in kaart te brengen en te behandelen.

Studienamiddag 7 februari 2019

Doelgroep 

Psychiaters, huisartsen, pediaters, revalidatieartsen, neurologen, psychologen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, CLB-medewerkers, leerkrachten

Programma

Onthaal vanaf 13 uur

 • Somatoforme stoornissen bij kinderen en jongeren: 'State of the art' - dr. Lisette 't Hart
 • "Ik heb pijn in mijn buik". Het kind met SOLK komt bij de huisarts - dr. Ingrid Arnold
 • Het gebruik van het gevolgenmodel bij de diagnostiek van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) bij kinderen en jongeren - dr. Y. Van Rood
 • Motiverende gespreksvoering binnen de problematiek van SOLK bij kinderen en jongeren - dr. Maarten Merckx
 • Feestelijke receptie

Meer inhoudelijke informatie over het programma

Workshopdag woensdag 6 februari 2019

Onthaal vanaf 9 uur

 • Van diagnostiek volgens het gevolgenmodel naar behandeling van de in stand houdende factoren en het optimaliseren van herstel van de klachten bij kinderen en jongeren met (SO)LK - dr. Yanda R. Van Rood

Meer inhoudelijke informatie over het programma

Doelgroep 

Alle hulpverleners met kennis van of ervaring met SOLK bij kinderen en jongeren. Het zijn trainingsdagen, eigen inbreng is noodzakelijk.

Workshopdag vrijdag 8 februari 2019

Onthaal vanaf 9 uur

Motiverende gespreksvoering en de behandeling van (somatisch onvoldoende verklaarde) lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren: een prima combinatie! - dr. Maarten J.M. Merkx en Ellis Baron

Meer inhoudelijke informatie over het programma

Doelgroep 

Alle hulpverleners met kennis van of ervaring met SOLK bij kinderen en jongeren. Het zijn trainingsdagen, eigen inbreng is noodzakelijk.

Praktisch

Inschrijven kan via mail naar kinderpsychiatrie@uzgent.be en vermeld SOLK, uw naam, uw organisatie en uw keuze (code).

 • Studienamiddag: 95 euro (code 1)
 • Workshopdag 'Gevolgenmodel': 160 euro (code 2)
 • Workshopdag 'Motiverende gespreksvoering': 160 euro (code 3)
 • Studienamiddag en workshopdag 'Gevolgenmodel': 230 euro (code 4)
 • Studienamiddag en workshopdag 'Motiverende gespreksvoering': 230 euro (code 5)
 • Studienamiddag en de twee workshopdagen: 390 euro (code 6)

Uw inschrijving is pas definitief na betaling op rekeningnummer BE95 0016 4482 5158 met vermelding van WR/PSY/145 + uw naam.

Let wel: de inschrijvingen voor de workshopdagen zijn beperkt!
Accreditering wordt voorzien
Aanwezigheidsattesten zijn beschikbaar aan het onthaal

New Zebra is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Verschillende bussen en trams stoppen vlakbij (Wilsonplein, Gent Zuid). New Zebra beschikt over een ondergrondse parking met 90 parkeerplaatsen (kostprijs: 1 euro per uur). Onder het Wilsonplein is er ook een grote parkeergarage van stad Gent.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-1-2019 15:53.