Botdensitometrie

Osteoporose of botontkalking is een sluipende aandoening die botbreuken kan veroorzaken. Een botdensitometrie of DXA-scan spoort osteoporose snel en pijnloos op en geeft een aanwijzing over het risico op breuken.

Wat doet het DXA-toestel?

DXA staat voor Dual-energy X-ray Absorptiometry. Het DXA-toestel meet de dichtheid van uw botten via een geavanceerde technologie met X-stralen.

Meestal maakt het DXA-toestel opnames van het onderste deel van uw wervelkolom (lumbale wervelzuil) en van uw linkerheup. Aansluitend kan het ook eventuele wervelbreuken opsporen.

De straling die gebruikt wordt tijdens het onderzoek is miniem en ligt 100 keer lager dan de jaarlijkse dosis door natuurlijke straling.

Hoe moet ik me voorbereiden?

  • Er is geen speciale voorbereiding nodig. U mag vooraf eten en drinken.
  • Draag geen juwelen en trek kledij aan met zo weinig mogelijk metaal zoals ritsen, metalen knoppen, haakjes, beugels en gespen.
  • Onderging u onlangs een onderzoek met contraststoffen of een isotopenonderzoek (PET-scan, CT-scan, scintigrafie), laat dat dan zeker weten aan uw arts of DXA-technoloog. Tot een week nadat het plaatsvond kan zo’n onderzoek het resultaat van de botdensitometrie beïnvloeden.
  • Bent u zwanger, dan mag u geen DXA-onderzoek ondergaan.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • U doet zware kledij zoals uw schoenen, jas en trui uit. Daarna wordt u gewogen en gemeten.
  • Voor u op de onderzoekstafel gaat liggen, doet u ook de kledij en accessoires uit die metaal bevatten.
  • Bij de scan van het onderste deel van uw wervelkolom ondersteunt een kussen uw benen zodat uw rug goed platligt. Om de heup te scannen, wordt uw been licht naar binnen gedraaid en uw voet met een band gefixeerd.
  • Tijdens de scan moet u stilliggen en rustig ademen om een zo helder mogelijk beeld te krijgen. De scanner beweegt langzaam over u heen, de opnames verschijnen op een monitor.
  • Om een representatief resultaat te krijgen, kan de DXA-technoloog uw houding aanpassen. U hoeft daarbij zelf niets te doen.

Tijdens het onderzoek worden u een paar vragen gesteld en nadien krijgt u mogelijk een vragenlijst. Zo kan de arts vaststellen of u bepaalde aandoeningen hebt en of u medicatie neemt die het risico op breuken vergroot.

Het onderzoek duurt hooguit 20 minuten, afhankelijk van welke scans genomen worden.

Botdensitometrie

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:32.

Dienst contacteren

09 332 21 37

Afspraak maken

09 332 21 37

Locatie

Ingang 12

Route 1455

Aanbevolen info