Cataract

Wat is cataract?

Cataract of staar is een vertroebeling van de eigen lens in het oog. De klachten zijn meestal wazig zicht en uitwaaierende lichten.

CataractNormaal gezien ontwikkelt cataract zich naarmate u ouder wordt. Uitzonderlijk ontstaat de aandoening ook op jongere leeftijd, bijvoorbeeld door het gebruik van cortisone.

Op de afbeelding ziet u een grijze schijn in de pupilopening. Dat is een troebele lens in een vergevorderd stadium van cataract.

Behandeling

De behandeling van cataract is altijd chirurgisch. In meer dan 98% van de gevallen wordt cataract geopereerd onder lokale verdoving in het dagziekenhuis. Een standaardingreep duurt doorgaans 15 à 20 minuten.

Patiënten kunnen zowel voor standaardoperaties als complexe operaties terecht op de cataractraadpleging op dinsdag- en woensdagnamiddag. De dienst Oogheelkunde streeft ernaar om de wachttijd voor een ingreep te beperken tot maximaal drie maanden na verwijzing door de huisarts.

Nederlandse patiënten

Het UZ Gent heeft een overeenkomst met meerdere Nederlandse zorgverzekeraars, zodat ook Nederlandse patiënten bij ons terechtkunnen. Voor meer informatie, surf naar www.uzgent.be/zorgverzekeraar.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:33.

Dienst contacteren

09 332 23 06

Afspraak maken

09 332 23 06

Locatie

Ingang 69 (gebouw P2)

Route 690