Visuele elektrofysiologie

Visuele elektrofysiologie is de studie van de elektrische functie van het oog en de optische banen in de hersenen. Er zijn verschillende technieken voorhanden die telkens een bepaald deel van het visuele systeem testen. Van dit subspecialisme wordt gebruikgemaakt om een beter inzicht te verkrijgen in de oorzaak van een vermindering van het zicht.

De ganzfeld-elektroretinografie is een techniek waarmee de functie van het netvlies in zijn geheel wordt bestudeerd. De patroon-elektroretinografie test het centrale deel van het netvlies, de gele vlek of macula lutea (vaak kortweg macula genoemd). Visueel opgewekte potentialen testen het geheel van de visuele banen van het oog tot de visuele hersenschors achteraan het hoofd. Nog meer gespecialiseerde testen laten toe om nog dieper in te gaan op bepaalde delen van het visuele systeem.

Naast de elektrische functietesten kan met bijkomende functietesten ook meer ingegaan worden op de contrastgevoeligheid, het gezichtsveld, het kleurenzicht en de donkeradaptatie (aanpassingen aan het donker).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 3-7-2020 10:56.

Dienst contacteren

09 332 23 06

Afspraak maken

09 332 23 06

Locatie

Ingang 69 (gebouw P2)

Route 690