Chirurgische retina

Chirurgische retina is een subspecialiteit binnen de oogheelkunde die zich bezighoudt met heelkunde van het netvlies en glasvocht.

Het netvlies of de retina is de lichtgevoelige film die de binnenwand van het oog bekleedt. Sommige ziektes van het netvlies vereisen een heelkundige ingreep. De meest uitgevoerde ingreep is een vitrectomie. Dat kan je het best vergelijken met een soort kijkoperatie. Daarbij worden kleine sneetjes gemaakt aan de voorzijde van het oog. Vervolgens wordt met behulp van fijne instrumenten het glasvocht (of het vitreum) verwijderd. Soms is dat voldoende om een patiënt zijn zicht terug te geven (bv. bij een glasvochtbloeding). Bij andere aandoeningen is het slechts het begin van de ingreep. Zo wordt bijvoorbeeld in het geval van een netvliesloslating na het verwijderen van het glasvocht het netvlies terug tegen de wand van het oog geplaatst en vervolgens vastgelaserd.

Chirurgische retina is een relatief complexe discipline die vooral is toegespitst op aandoeningen die zonder operatief ingrijpen tot blindheid leiden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 3-7-2020 10:43.

Dienst contacteren

09 332 23 06

Afspraak maken

09 332 23 06

Locatie

Ingang 69 (gebouw P2)

Route 690