Slideshow: in de kijker
​Cataractchirurgie

Wat is cataract?

De lens van het menselijke oog functioneert zoals de lens van een camera. Ze ligt achter de pupil en haar functie bestaat erin invallende lichtstralen te focusseren op het netvlies. Cataract is een vertroebeling van de lens zelf, waardoor het zicht troebeler wordt en de kleuren minder intens worden. Het probleem kan niet langer met een bril opgelost worden en een chirurgische ingreep is noodzakelijk.

Behandeling

De behandeling van cataract bestaat altijd uit een operatie waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens. Deze ingreep gebeurt meestal via daghospitalisatie met lokale verdoving. Met de phaco-emulsificatietechniek wordt via een kleine insnijding in het hoornvlies een sonde in het oog gebracht die door middel van ultrasonen de ooglens in kleine stukken verbrijzelt die daarna kunnen worden opgezogen. In het leeggemaakte lenskapsel wordt daarna een plooibare kunstlens geplaatst.

Als cataract het enige probleem is aan het oog, zal de gezichtsscherpte na een chirurgische ingreep in 99 procent van de gevallen duidelijk verbeterd zijn. Zijn er echter ook andere oogletsels zoals problemen met de cornea, de retina of de oogzenuw, dan is een perfecte visus na een cataractoperatie misschien niet mogelijk. Na een grondig oogonderzoek kan de oogarts het te verwachten resultaat inschatten en bespreken.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 3-2-2017 10:12.

Dienst contacteren

09 332 23 06

Afspraak maken

09 332 23 06

Locatie

Ingang 69 (gebouw P2)

Route 690