Slideshow: in de kijker


Onderzoeken

Nucleaire onderzoeken worden gebruikt om bepaalde ziekten op te sporen. Een nucleair onderzoek wordt ook wel scintigrafie of (radio)isotopenscan genoemd. 

Verloop van een nucleair onderzoek

  • De patiënt krijgt een kleine hoeveelheid van een radioactief gemaakt product toegediend. Deze producten noemen we ‘tracers’ (van het Engels: to trace = opsporen). Meestal wordt de tracer via een ader in de bloedbaan toegediend. Soms kan de tracer worden ingeademd of zelfs verwerkt in een maaltijd of drank.
  • De radioactieve stoffen volgen een weg door het lichaam en stapelen zich op bepaalde plaatsen op.
  • Met een uitwendige scanner of gammacamera wordt de verspreiding van de radioactieve stof in het lichaam of in een bepaald orgaan nagegaan. De beelden geven informatie over de werking van de onderzochte organen of lichaamsdelen en de uitgebreidheid van bepaalde aandoeningen.
  • De scan wordt soms onmiddellijk na de toediening van de tracers gemaakt. Bij sommige onderzoeken gebeurt dat enkele uren of zelfs dagen later. 

Niet gevaarlijk

De tracers die bij een nucleair onderzoek gebruikt worden, zijn slechts licht radioactief en blijven niet lang stralen. De hoeveelheid radioactieve straling is klein en weegt niet op tegen het nut van het onderzoek. Dit zijn dus veilige onderzoeken, voor uzelf én voor de mensen in uw omgeving.

Soorten onderzoeken

U kan in het UZ Gent terecht voor verschillende nucleaire onderzoeken. Hieronder leest u hoe elk onderzoek verloopt en hoe u zich erop moet voorbereiden. Wil u uw kind uitleggen hoe een nucleair onderzoek verloopt? Deze filmpjes helpen u verder. 

PET/CT-scan

Een PET/CT-scan geeft informatie over het metabolisme van organen en weefsels. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een radioactief gemerkt product en geeft inzicht in de werking van de weefsels en organen in het lichaam.

De PET-scan wordt gecombineerd met een CT-scan. Die belicht de structuur van de weefsels en organen en geeft een goed zicht op de plaats(en) in het lichaam waar de werking van de weefsels en organen bestudeerd wordt. Voor de CT-scan krijgen patiënten een contrastmiddel toegediend.

Lees meer in de infofolder PET/CT-scan

Botscan

Met een botscan of skeletscintigrafie onderzoeken we de aanmaak van bot.

Lees meer over het onderzoek

DAT-hersenscan

Een DAT-hersenscan is een scan van de hersenen. De scan wordt gebruikt om de diagnose van de ziekte van Parkinson te bevestigen.

Lees meer in de infofolder DAT-hersenscan

Ejectiefractie

Via een ejectiefractiescan kan de pompfunctie van het hart nauwkeurig onderzocht worden. Er wordt berekend hoeveel bloed het hart kan wegpompen (de ejectiefractie).

Lees meer in de infofolder Ejectiefractie

Galwegenscan

Met een galwegenscan onderzoeken we de werking van de levercellen en de afvoer naar de gal via de galwegen.

Lees meer in de infofolder Galwegenscintigrafie

Ioodopnamecurve

Aan de hand van een ioodopnamecurve kan de nucleair geneeskundige de activiteit iodium berekenen die nodig is voor een nucleaire behandeling.

Lees meer in de infofolder Ioodopnamecurve

Leucocytenscan

Via een leucocytenscan kunnen ontstekingshaarden in het lichaam opgespoord worden.

Lees meer in de infofolder Leucocytenscintigrafie

Longscan

Via een longscian onderzoeken we de doorbloeding en de ventilatie van de longen. Afhankelijk van de vraag van de behandelende arts voeren we een perfusiescan of een perfusie- én een ventilatiescan uit.

Lees meer in de infofolder Longscintigrafie

Lymfescan van de onderste/bovenste ledematen

Met een lymfescan meten we de doorgankelijkheid van de lymfevaten in de onderste of bovenste ledematen.

Lees meer in de infofolder Lymfescan van de onderste/bovenste ledematen

Maagledigingsonderzoek

Met een maagledigingsonderzoek kunnen we meten hoe snel een standaardmaaltijd en een glas water door de maag naar de darmen getransporteerd worden.

Lees meer in de infofolder Maagledigingsonderzoek

Meckel's divertikel scan

Via een Meckel's divertikel scan kunnen we maagmucosa, een cellaag in de maag, op een abnormale plaats opsporen.

Lees meer in de infofolder Meckel's divertikel scan

MIBG-scan

Met een MIBG-scanworden neuro-endocriene tumoren opgespoord. Die tumoren ontstaan uit cellen in het lichaam (onder meer het spijsverteringsstelsel en de longen) die hormonen produceren.

Lees meer in de infofolder MIBG-scintigrafie

Myocardperfusiescintigrafie

Via een myocardperfusiescintigrafie kunnen we de doorbloeding van het hart bekijken tijdens inspanning en in rust.

Lees meer in de infofolder Myocardperfusiescintigrafie

Nieronderzoek met DMSA

Via een nieronderzoek met DMSA kunnen we de nierfunctie beoordelen en eventuele afwijkingen van de nieren opsporen.

Lees meer in de infofolder Nieronderzoek met DMSA

Renogram

Met een renogram worden de nierfunctie en de afvloei van de urine uit de nieren onderzocht. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd bij kleine kinderen.

Lees meer in de infofolder Renogram

Schildklierscan 

Via een schildklierscan onderzoeken we hoe de schildklier functioneert.

Lees meer in de infofolder Schildklierscintigrafie

Sentinelonderzoek borst

Via een sentinelklieronderzoek kunnen we de ligging van de eerste drainerende lymfeklier achterhalen. Deze lymfeklier (de sentinelklier) staat rechtstreeks in verbinding met de tumor en wordt als eerste aangetast als de tumor zich via de lymfebanen verspreidt. Tijdens de ingreep worden zowel de tumor als de klier verwijderd voor verder onderzoek naar uitzaaiingen.

Lees meer in de infofolder Sentinelonderzoek borst

Sentinelonderzoek bij melanoom

Via een sentinelklieronderzoek kunnen we de ligging van de eerste drainerende lymfeklier achterhalen. Deze lymfeklier (de sentinelklier) staat rechtstreeks in verbinding met de tumor en wordt als eerste aangetast als de tumor zich via de lymfebanen verspreidt. Tijdens de ingreep worden de klieren verwijderd voor microscopisch onderzoek.

Lees meer in de infofolder Sentinelonderzoek bij melanoom


De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 5-10-2017 10:18.

Locatie

Ingang 20