Endoscopische eenheid

De endoscopische eenheid bundelt de diensten Maag-, darm- en leverziekten, Longziekten en Kindergeneeskunde.

Flexibele endoscopie is een veelgebruikte techniek. Met een flexibele buis waaraan een camera is bevestigd kijkt de arts in het lichaam van de patiënt. De techniek wordt in het UZ Gent al meer dan 50 jaar toegepast en is de laatste jaren razendsnel geëvolueerd. Steeds vaker wordt flexibele endoscopie niet Onthaal endoscopische eenheidalleen voor diagnose ingezet, maar ook voor interventionele behandeling, onder meer in de gastro-enterologie, bij longziekten en in de pediatrie, bijvoorbeeld om tumoren of poliepen te behandelen.

Op de endoscopische eenheid komen patiënten terecht in een comfortabele omgeving. Gespecialiseerd personeel zet de medische apparatuur optimaal in en staat borg voor de best mogelijke zorg. Het endoscopisch materiaal wordt volgens strikte procedures gedesinfecteerd, conform de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad en het kwaliteitshandboek SFERD 4.0.


Afspraken

De patiënt kan een afspraak maken op de endoscopische eenheid via consultatie op de polikliniek BAS (tel. 09 332 95 00) of via doorverwijzing door de huisarts of een arts-specialist. De patiënt krijgt bij consultatie een infobrochure over het onderzoek mee.

Locatie:
U bereikt de Endoscopische eenheid via ingang 12, route 1303.

Maag-, darm- en leverziekten

Enkel op afspraak
Tel. 09 332 23 00

Longziekten

Enkel op afspraak
Tel. 09 332 95 00 - poli longziekten, tijdens de kantooruren
Tel. 09 332 21 11 - wachtsysteem, buiten de kantooruren

Kindergeneeskunde

Endoscopieën bij kinderen gebeuren steeds onder narcose. Afspraken worden gemaakt na consultatie op de polikliniek (afspraak via secretariaat polikliniek, tel. 09 332 24 30).

Voor dringende verwijzingen kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de afdeling Maag-, darm-, leverziekten en voedingsproblemen kinderen, tel. 09 332 39 66.

Opname kortverblijf

Moet u worden opgenomen voor een onderzoek, dan gebeurt dat meestal op onze kortverblijf Verpleegafdeling Maag-, darm-, leverziekten, Hematologie en Longziekten ingang 12 route 1416. Deze dienst staat onder leiding van de hoofdverpleegkundige Katrien Schelfout.

Meer info?

Lees meer in de informatiefolders.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 24-6-2020 16:03.