​​​​Rookstop

Roken is iets waar je meestal als jongere, nietsvermoedend aan begint. Te laat merk je dat je niet meer zonder kan. De beste remedie tegen tabaksverslaving is nooit beginnen. Al beweren goedmenende vrienden, artsen en uitvinders van rookstopmethodes allerhande dat stoppen echt wel kan, het is nog geen enkele verstokte roker moeiteloos gelukt, maar wie wil stoppen met roken, kan het!

Stoppen met roken, zonder enige hulp is alleen maar succesvol voor een kleine groep rokers. Er bestaat nu allerlei hulp. Deze hulp kan u gebruiken om uw strijd tegen het roken te versterken. Maar vergeet niet dat geen enkele hulp kan stoppen in uw plaats. U en u alleen kan de strijd aangaan! Een methode die beweert dat u zelf niets moet doen, bestaat niet.

De dienst longziekten biedt individuele rookstopbegeleiding aan. De raadplegingen bij de rookstopconsulenten van de dienst Longziekten zijn toegankelijk na verwijzing door een arts en richten zich meer specifiek op patiënten die omwille van een ziekte baat hebben bij een intensief rookstopprogramma. De rookstopconsulent(e) houdt rekening met de persoonlijke situatie, ervaringen en motivatie van de roker. Tijdens een eerste gesprek bekijken we o.a. het rookgedrag, vroegere stoppogingen, de aard van de motivatie en eventuele drempels om te stoppen, informatie over ontwenningsverschijnselen, hoe omgaan met stress, aanleren van relaxatietechnieken en gedragswijzigingen, voorkomen van herval en gewichtscontrole. De patiënt krijgt objectieve informatie over de verschillende rookstopmiddelen. Op basis van deze gespreksresultaten, kiest de patiënt een stopdatum en biedt de rookstopconsulent(e) een aangepast rookstopprogramma aan voor een periode van 3 à 6 maanden.

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Nicotine werkt in op dat deel van de hersenen, dat de emoties regelt, en waar de denkprocessen en de activiteiten worden gestuurd. Zo verbetert nicotine bv. de concentratie, vooral bij monotoon werk of bij activiteiten die een hoge waakzaamheid vereisen. Wie geregeld nicotine gebruikt, kan na verloop van tijd niet meer zonder. Deze afhankelijkheid is niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

De lichamelijke afhankelijkheid van nicotine veroorzaakt bij een rookstop ontwenningsverschijnselen zoals angst, zenuwachtigheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn, slaapstoornissen, constipatie en een verhoogde eetlust…
De symptomen zijn het hevigst gedurende de twee eerste weken van de rookstop, en ze zijn sterker aanwezig naarmate het gemiddelde nicotinegehalte in het bloed hoger lag. Het is ook deze afhankelijkheid die rokers een sigaret doet aansteken als ze daar eigenlijk niet eens zin in hebben. Beschouw het als een soort van onweerstaanbare zin, die nog weken, ja zelf maanden kan duren.

De geestelijke afhankelijkheid van tabak is uiteraard minder zichtbaar, maar daarom niet minder sterk aanwezig. Het gaat om een complex fenomeen, waarbij verschillende elementen een rol spelen. Er is de tabak als genotsproduct, onlosmakelijk verbonden met de prettige momenten van het leven. Er is de tabak als gewoonte, de sigaret die we als het ware automatisch opsteken bij het opstaan, een kop koffie, een glas wijn, aan de telefoon, na het eten of tijdens een babbel met vrienden. En dan is er nog de tabak als steun en toeverlaat: de sigaret die we opsteken bij verdriet, vermoeidheid, stress...

Maar dat is niet alles. Er zijn nog heel wat andere factoren die het rokers moeilijk maken om de tabak af te zweren. Zoals de angst om te verdikken: veel ex-rokers klagen dat ze meerdere kilo's zijn bijgekomen. Nochtans wijzen de meeste studies uit dat een ex-roker gemiddeld maar 2 à 3 kg verdikt. Bovendien zijn er ook heel wat ex-rokers die hetzelfde gewicht behouden. Het is wel een feit dat nicotine het energieverbruik verhoogt en de eetlust vermindert. Tijdens de consultaties wordt er heel veel aandacht geschonken aan gewichtscontrole. Een diëtiste kan hiervoor advies geven.

Waar?

Poli BAS
ingang 12, route 1325
UZ Gent
C. Heymanslaan 10
9000 Gent

Tel. 09 332 95 00

Wanneer?

Elke woensdag van 13.30 - 17 uur

Wie?

B. Salhi, lic. Revalidatie Wetenschappen en Kinesitherapie
G. Van Damme, verpleegkundige

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:34.

Locatie

Ingang 12 (gebouw K12)

Route 1325