Slideshow: in de kijker


Lees meer


Lees meer


Lees meer


Lees meer


Lees meer

Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent neemt snoezelruimte in gebruik voor therapie die zinspeelt op zintuigen

12-9-2013

Project 'Zien Zoeken Zen' leert patiënten opnieuw ontdekken en beleven

Gent, 12 september 2013 – In het Kinderrevalidatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent kunnen kinderen tussen 0 en 16 jaar met een niet-aangeboren hersenletsel* voortaan in een snoezelruimte revalideren aan de hand van zintuiglijke prikkels. Snoezelen of gecontroleerd multisensorieel stimuleren betekent dat kinderen in een sfeervolle omgeving selectief prikkels aangereikt krijgen om opnieuw waarnemingen te leren ontdekken en tot rust te komen.

Eenvoudige waarnemingen

Kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel en plotse cognitieve of motorische beperkingen (d.w.z. in [sub]comateuze toestand) zijn uiterst alert voor eenvoudige zintuiglijke waarnemingen zoals de beleving van licht, geluid, geur, smaak en alles wat tastbaar is. In de acute revalidatie is het daarom cruciaal om in te spelen op die primaire waarnemingen, om de beschadigde hersenen opnieuw te activeren.

Het project in het UZ Gent kreeg de naam 'Zien Zoeken Zen'. De kinderen leren weer 'zoeken' en 'zien'. Deze specifieke patiënten kunnen bovendien heel onrustig worden, omdat ze situaties niet begrijpen of omdat ze overprikkeld raken. In de snoezelruimte worden zij rustig en 'zen' dankzij warmte, zachte vibratie van muziek onder een watermatras en ontspannende muziek.

Comfortabele omgeving

In de snoezelruimte vind je onder meer comfortabele lig- en zitplaatsen met kussens, lichtgevende materialen (sterrenhemel, lichtbal, dimlichten,…), bubbelunits, vloeistofprojectie op de muur, een watermatras met muziekinstallatie eronder om de trillingen te kunnen voelen, streelbare materialen en sensoren aan de muur die lichteffecten geven. De intensiteit van de prikkels moet zodanig zijn, dat het kind geprikkeld en uitgedaagd wordt om te ontdekken, maar niet overprikkeld geraakt. De kinderen kiezen zelf wat ze doen en ze bepalen zelf hun tempo. Beleving en exploratie staan centraal, geen prestatie.

Basis voor verder herstel

Zowel het actief stimuleren als het passief tot rust komen, vormen in het revalidatieproces bij kinderen met niet-aangeboren hersenletsels een belangrijke basis voor hun verder herstel. "Als wij als zorgverleners in de snoezelruimte toegang krijgen tot de comateuze leefwereld van het kind, ontstaat de eerste primitieve communicatie tussen kind en therapeut. Het isolement van het kind is doorbroken, vanaf dan kan de vooruitgang starten", zegt dr. Catharine Vander Linden, afdelingshoofd Revalidatie.

De inrichting van de snoezelruimte werd mede mogelijk dankzij de gewaardeerde (sponsor)bijdragen van Kiwanis Destelbergen, Kiwanis Gent International, SD Worx (Kortrijk) en de opbrengst van een groots benefietconcert door dhr. Staf Weyts.

Meer info

Patiënten of andere geïnteresseerden kunnen voor meer info met de betrokken dienst(en) contact opnemen via de telefooncentrale van het UZ Gent: 09 332 21 11

* Het niet-aangeboren hersenletsel bij deze kinderen is ontstaan door een zwaar verkeersongeval, verwijdering van een hersentumor, herseninfarct of –bloeding, na kindermishandeling, encefalitis of verstikking.