Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Bezoek met kinderen: veelgestelde vragen

  1. Mag een kind op bezoek komen op een afdeling Intensieve zorg?
  2. Moet een kind op de hoogte gebracht worden wanneer een dierbare wordt opgenomen op Intensieve Zorg?
  3. Hoe bereid ik een kind voor op een bezoek aan de afdeling?
  4. Wat als een kind niet op bezoek wil komen?
  5. Wanneer komt u beter niet op bezoek?

1. Mag/moet een kind op bezoek komen op een afdeling Intensieve zorg?

Veel afdelingen Intensieve zorg laten geen kinderen toe. Ga dus zeker na of dat ook geldt voor de afdeling waar uw dierbare is opgenomen. Overweeg ook grondig of bezoek wel goed is voor de patiënt of het kind. Zelfs volwassenen zijn vaak onder de indruk van een bezoek aan een afdeling Intensieve Zorg of de wachtzaal ervan. De impact ervan op een kind kan dus groot zijn. 

Keuze respecteren

Denkt u dat het kind het bezoek aankan en kiest hij of zij er zelf voor om op bezoek te komen, dan doet u er goed aan om die keuze te respecteren. Doe dat ook als het kind liever niet op bezoek komt. In dat geval kan u het kind blijven informeren over de toestand van uw dierbare. Ga wel altijd na of de beslissing van het kind niet wordt beïnvloed door zijn of haar verbeelding.

Als een kind wel op bezoek wil komen bij een dierbare, dan zal de verantwoordelijke volwassene die het kind zal begeleiden bepaalde stappen moeten ondernemen. Bespreek een bezoek met een kind altijd vooraf met het team (artsen, verpleegkundigen, psycholoog) zodat voldoende begeleiding kan voorzien worden. Sommige kinderen willen gewoon eens de arts of de verpleegkundige van hun dierbare zien. Dat kan uiteraard.

Ga vooraf ook na of er fysiek contact mogelijk is tussen het kind en de patiënt. 

2. Moet een kind op de hoogte gebracht worden wanneer een dierbare wordt opgenomen op Intensieve Zorg?

Zeker. Kinderen hebben dezelfde noden als volwassenen. Ook zij willen weten wat er met hun moeder, vader, broer, zus, grootouder, of andere dierbare aan de hand is. Het is alom geweten dat informatie achterhouden nefaste gevolgen kan hebben voor het kind. Kinderen beschikken over een uitstekend observeratievermogen maar hebben soms niet voldoende maturiteit om wat ze zien juist te interpreteren. Daarom is het belangrijk dat de ouders of iemand van de naaste familie voldoende communiceren met het kind.

Breng de informatie zo aan dat ze niet beïnvloed wordt door de verbeelding van het kind. Laat medische termen daarbij achterwege. Vertel het kind ook wat er in de toekomst kan gebeuren en hoe de dierbare het na de ziekenhuisopname vermoedelijk zal stellen.
Laat het kind zelf ook vragen stellen en beantwoord ze eerlijk en duidelijk. Het is heel belangrijk voor het vertrouwen van een kind in zijn familie dat het kind wordt betrokken bij de ziekte van een dierbare.  

3. Hoe bereid ik een kind voor op een bezoek aan een afdeling Intensieve zorg?

Bij een bezoek aan een IZ-afdeling moet het kind in staat zijn om te begrijpen wat hij of zij ziet. Het bezoek kan immers een overweldigende indruk nalaten op het kind. Volwassenen zijn beter in staat dergelijke indrukken te verwerken. Bereid een kind dat op bezoek komt dus altijd goed voor en doe dat in een bewoording die het kind begrijpt

Informeer grondig

Het kind moet vooraf weten of zijn of haar dierbare zal reageren op het bezoek. Ook hoe hun geliefde eruitziet - verbonden aan toestellen met draden en buisjes enzovoort - moet vooraf gedetailleerd worden beschreven. Alles wat het kind zal zien moet dus vooraf besproken worden. Enkele foto's van de patiënt nemen kan daarbij helpen. Bespreek dit wel eerst met de verpleegkundige. Als u het kind uitlegt dat alle toestellen, buisjes, en draden nodig zijn om hun dierbare beter of comfortabeler te maken, zal het kind geruster zijn. U kan vooraf ook vragen om tijdens het korte bezoek de alarmen even uit te zetten. Die kunnen voor kinderen immers angstaanjagend zijn. Als dat niet kan, bereidt u het kind het best voor op het lawaai en getuut van de vele toestellen. Leg hen ook uit waarvoor de alarmen dienen.

Begeleid goed

Vraag indien mogelijk vooraf aan de patiënt of hij of zij wil dat het kind op bezoek komt. De patiënt moet voorbereid worden op de emotionele uitlatingen die bij dit bezoek naar boven kunnen komen. Vergeet niet dat het bezoek in de eerste plaats voor het kind is georganiseerd. Blijf het doel van het bezoek dus altijd voor ogen houden. Zorg dat u er bent voor het kind door het goed te begeleiden en te informeren tijdens het bezoek en door vragen van het kind te beantwoorden.

Hou het kort (5 tot 10 min.)

Een algemene regel stelt: hoe ouder het kind, hoe korter het bezoek. Begeleid het kind zo dat er geen lege momenten ontstaan tijdens het bezoek. Moedig het kind aan om te praten tegen zijn of haar dierbare.

Praat na

Het is belangrijk dat u na het bezoek rustig de tijd neemt om samen te zijn met het kind of uw kind. Allen zo komt u te weten of hij of zij nog met vragen zit. 

4. Wat als een kind niet op bezoek wil komen?

Als een kind liever niet op bezoek komt, kan u die beslissing het best respecteren. Breng in dat geval bijvoorbeeld tekeningen, kaartjes, foto's of video's mee wanneer u zelf op bezoek komt. 

5. Wanneer komt u beter niet op bezoek?

Als de dierbare van een kind er plots helemaal anders uitziet of als het kind het vorige bezoek heel moeilijk heeft verwerkt, is het soms beter om een (nieuw) bezoek niet aan te moedigen maar even uit te stellen.
Het is voor een kind zelden waardevol om iemand die hen dierbaar is te tonen in een diepe coma of wanneer die er erg slecht uitziet. Ook al zou het de laatste keer kunnen zijn dat het kind zijn dierbare nog ziet, toch is het in dat geval beter om niet op bezoek te komen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-2-2016 10:13.