Wondzorg

Als de huid gekwetst wordt, ontstaat er een open wonde die meestal vlot geneest. Een infectie of een onderliggende ziekte kunnen het genezingsproces echter belemmeren. Is de wonde na 6 weken nog niet genezen, dan wordt ze chronisch genoemd.

De laatste jaren stijgt het aantal patiënten dat wondzorg nodig heeft voor een chronische wonde. Oorzaken daarvan zijn de vergrijzing en de toename van chronische aandoeningen, zoals diabetes en vaatlijden.

Op raadpleging

Wondzorg is bij uitstek multidisciplinair. Daarom is op de gespecialiseerde wondzorgraadplegingen bij prof. Beele altijd een gespecialiseerde verpleegkundige aanwezig.

Breng naar uw eerste raadpleging een overzicht mee van de onderzoeken die u al gehad hebt. Noteer ook welke wondzorgproducten u al hebt gebruikt op aanraden van de thuisverpleegkundige, de huisarts of een andere specialist.

Tijdens de raadpleging maakt de verpleegkundige het verband los, reinigt de wonde en meet die op. Prof. Beele bespreekt met u nadien de voorgestelde behandeling. U krijgt ook de nodige voorschriften en instructies voor de thuisverpleegkundige mee. Tot slot verzorgt de verpleegkundige de wonde en geeft, waar nodig, nog extra informatie over de behandeling.

Multidisciplinaire wondkliniek - diabetische voetkliniek

Voor sommige wonden vragen we het bijkomend advies van bv. een bloedvatchirurg of een diabetesspecialist. Dat is het geval bij patiënten met diabetes of met een slechte toestand van de slagaders. Zij krijgen een vervolgafspraak op de multidisciplinaire wondkliniek/diabetische voetkliniek.

Prof. Beele volgt er de patiënten op donderdag- en vrijdagnamiddag verder op, samen met een arts-dermatoloog in opleiding, andere specialisten en wondzorgverpleegkundigen. Op woensdagvoormiddag verzorgt prof. dr. Reinhart Speeckaert raadplegingen op de Wondkliniek.

Contact

Een afspraak maken voor wondzorg kan op tel. 09 332 22 87.


De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 4-2-2020 12:57.