​Psoriasis

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid, waarbij huidcellen, geprikkeld door het immuunsysteem, overdreven beginnen te groeien. De huid is bedekt met rode en dik schilferige vlekken.

Kenmerkend is dat de ellebogen, knieën en hoofdhuid zijn aangetast. Maar psoriasis kan ook voorkomen in de huidplooien, op de nagels en zelfs het volledige lichaam innemen.

Een derde van de patiënten vertoont gewrichtsklachten, wat kan wijzen op psoriasis artritis. Mensen met ernstige psoriasis zijn bovendien meer vatbaar voor hart- en vaatziekten.

Ongeveer 2 tot 3 % van de Belgen heeft psoriasis. De ziekte treft mensen van alle leeftijden, maar begint meestal op jongvolwassen (twintigers) of latere leeftijd (60+). Bij een derde van de patiënten komt het in de familie voor, wat wijst op genetische aanleg. Uitlokkende factoren zijn huidverwondingen, infecties, bepaalde medicamenten, soms ook blootstelling aan de zon en roken.

Psoriasis is geen infectie en is dus niet besmettelijk.

Op raadpleging

Psoriasispatiënten kunnen bij prof. Lambert terecht op een gespecialiseerde raadpleging: PsoPlus. Een consultatie duurt zo'n 40 minuten en vindt plaats op maandagnamiddag en dinsdagnamiddag. 

Tijdens de raadpleging stellen arts en patiënt samen een plan van aanpak op dat rekening houdt met de wensen van de patiënt.

Recentste behandelmethoden

Onze aanpak is gebaseerd op de meest geavanceerde kennis en behandelingsmogelijkheden van psoriasis. We bekijken niet alleen de huid, maar hebben ook oog voor samengaande ziekten. Zo krijgt u bijvoorbeeld altijd een screening van uw body mass index en bloeddruk.

Het team doet zelf ook aan wetenschappelijk onderzoek en heeft toegang tot behandelingsmogelijkheden nog voor ze op de markt zijn.

Contact

Het psoriasisteam bereiken kan makkelijk via psoplus@uzgent.be of tel. 09 332 22 13.

Een afspraak maken met PsoPlus kan via tel. 09 332 22 87.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 30-10-2018 17:16.