Pigmentstoornissen - vitiligo

Binnen de pigmentstoornissen gaat onze aandacht specifiek uit naar vitiligo.
Vitiligo is een huidaandoening waarbij witte vlekken ontstaan op het lichaam. Op die plaatsen zijn de pigmentcellen in de huid afwezig.

We organiseren gespecialiseerde raadplegingen voor pigmentstoornissen, onder leiding van prof. dr. van Geel.

Behandeling van vitiligo

Behandelresultaten van vitiligo zijn zeer wisselend, onvoorspelbaar en helaas soms ook teleurstellend. Onze dienst verricht veel onderzoek naar vitiligo, want nieuwe inzichten kunnen bijdragen tot betere behandelmethoden. We optimaliseren oude technieken, evalueren nieuwere en doen onderzoek naar de oorzaak van vitiligo.

De behandelmethoden die we momenteel optimaliseren zijn o.a. de pigmenttransplantatietechnieken en de bleekmethoden (ontkleuren van de huid).

Op raadpleging

Bij een raadpleging voor pigmentstoornissen op vrijdagnamiddag ziet u een assistent-arts, onder supervisie van prof. dr. Nanja (Nanny) van Geel

Nadat u zich bij de receptie hebt aangemeld, zal u gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen. Dat kunt u doen in de wachtzaal. De vragenlijst helpt om de raadpleging vlot te laten verlopen. U krijgt verder een korte introductiefilm te zien over vitiligo (10 minuten).

We zullen ook uw toestemming vragen om uw gegevens - indien nodig - voor onderzoek te gebruiken. U kan ook uitgenodigd worden om deel te nemen aan één van onze onderzoeksprojecten. Deelnemen is uiteraard vrijblijvend.

Tijdens de raadpleging vindt een klinisch onderzoek plaats met behulp van uv-licht (Woodlamp). Het licht maakt de vlekken beter zichtbaar. We nemen ook foto's van uw huid om het klinische verloop te kunnen opvolgen.

Deelnemen aan onderzoeksprojecten

Een van de onderzoeksprojecten richt zich op het ontwikkelen en valideren van scoresystemen voor de beoordeling van vitiligo. Scoresystemen zijn essentieel om de evolutie van vitiligo en het effect van de therapie correct en op een gestandaardiseerde manier te kunnen inschatten.

Voor dit internationale onderzoeksproject werken we samen met andere vitiligo-experten.

Camouflagetechnieken voor vitiligo

Wie wil, kan uitleg vragen over camouflagetechnieken. Daarvoor kan u aan de receptie een afspraak maken met een van onze schoonheidsspecialisten.

Contact

Een afspraak maken voor een raadpleging pigmentstoornissen of voor camouflageadvies kan op tel. 09 332 22 87.

Meer info

Lees meer over de huidaandoening in de informatiefolder over vitiligo.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 4-2-2020 12:55.