Laserbehandeling

Een laserbehandeling gebeurt met hoogtechnologische toestellen die zijn afgestemd op de aandoening. Een laser stuurt in heel korte tijd een enorme hoeveelheid licht naar het letsel en werkt enkel daarop in. De kans op bijwerkingen of littekenvorming is uiterst klein. Een laserbehandeling is evenwel niet pijnloos.

Raadpleging vooraf 

Vooraleer de laserbehandeling plaatsvindt, gaat u op consultatie. U krijgt dan een behandelplan op maat en bijkomende uitleg over de voorbereiding, het verloop en de nazorg van de behandeling. We bespreken ook de voor- en nadelen ervan en de kostprijs. We voeren doorgaans ook eerst een proefbehandeling uit op een klein huidgebied, met verschillende energiesterktes.

In België zijn patiënten die een laserbehandeling ondergaan verplicht om een toestemmingsformulier te ondertekenen. U krijgt het formulier tijdens de consultatie. Lees het grondig na en breng het ondertekend terug mee op de dag van de behandeling.

Toestellen voor laserbehandeling

Momenteel beschikt de dienst Huidziekten over vier verschillende toestellen:

De ontharingslaser

De ontharingslaser vernietigt de haarwortel en zorgt zo voor een langdurige ontharing. Het laserlicht herkent enkel donkere haren. De ontharingslaser geeft dus het beste resultaat bij mensen met donkere haren op een lichte (niet-gepigmenteerde) huid. Mensen met bleke haren komen niet in aanmerking voor deze behandeling.

De vaatlaser

De vaatlaser vernietigt kleine oppervlakkige bloedvaatjes in de huid. De behandeling veroorzaakt geen littekenvorming. Huidproblemen die ontstaan door bloedvatafwijkingen, kunnen met de vaatlaser veilig worden behandeld. Dat kan al op zeer jonge leeftijd. 

We behandelen patiënten met uitgesproken couperose, wijnvlekken en uitgezette bloedvaatjes (spider naevi). Het aantal sessies hangt af van de aard van de aandoening. Zes weken voor de behandeling en de eerste dagen erna vermijdt u het best blootstelling aan de zon. 

Pigmentlaser

De pigmentlaser verwijdert pigmentvlekken en tatoeages, zonder littekenvorming. Daarvoor zijn meerdere behandelsessies nodig.

Het beste resultaat krijgen we bij donkere tatoeages (zwart, grijs en donkerblauw). Felgekleurde tatoeages – zoals wit, geel en turkoois – met de pigmentlaser verwijderen, raden we af.
De zone van de huid die wordt behandeld, mag niet blootgesteld worden aan de zon.

CO2-laser

De CO2-laser is een chirurgische laser die toelaat om huidaanwassen heel nauwkeurig af te schaven. Blootstelling aan de zon na de behandeling, is af te raden.

Contact

Een afspraak maken voor een laserbehandeling kan op tel. 09 332 22 87.

Artsen en schoonheidsspecialistes:

Verpleegkundigen: Fabienne Roegiers en Kristen Naessens

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 4-2-2020 12:45.