Allergologie en atopische dermatitis​

Een allergie is een abnormale reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die op zich onschadelijk zijn. Die stoffen worden allergenen genoemd. Een allergie kan klachten veroorzaken ter hoogte van de neus, de oren, de ogen en het maag-darmstelsels. Daarom kiezen we met het Allergienetwerk van het UZ Gent voor een multidisciplinaire aanpak.

Eczeem en netelroos

Op de huid kan allergie zich uiten in de vorm van eczeem of urticaria (netelroos of galbulten). Bij een allergisch contacteczeem is er een allergische reactie op kleine moleculen of allergenen die van buitenaf de huid binnendringen. Netelroos of urticaria is een soort jeukende huiduitslag waarbij op korte tijd rode vlekjes of verdikte bleke vlekken ontstaan.

Er zijn verschillende vormen eczeem en urticaria. Een allergie is er niet altijd de oorzaak van. U kunt met de verschillende vormen op onze polikliniek terecht voor advies. Uw arts zal er met u bespreken of allergietesten zinvol zijn.

Allergietesten

Huidpriktesten

Huidpriktesten worden vooral uitgevoerd bij een vermoeden van hooikoorts, allergie voor voeding of medicatie. Het te testen allergeen wordt op de huid aangebracht met een klein prikje erin. De resultaten van de test zijn al na 15 minuten beschikbaar.

Plaktesten of epicutane testen

Plaktesten zijn vooral zinvol bij een vermoeden van contactallergisch eczeem. Op maandag brengen we de te testen allergenen met pleisters aan op de rug. Die worden op woensdag verwijderd en dan lezen we de testen een eerste keer af. Op vrijdag gebeurt dat een tweede keer.
Voor een bruikbaar testresultaat is het noodzakelijk dat u de drie afspraken nakomt.

Intradermale testen of provocatietesten

Bij een vermoeden van allergie voor voeding of medicatie kan de arts beslissen om intradermale testen of provocatietesten te laten uitvoeren in de dagkliniek. Daarbij wordt het te testen allergeen onderhuids ingespoten of oraal toegediend.

Belangrijke aandachtspunten bij dergelijke testen:

  • Breng zoveel mogelijk informatie over de vermoedelijke allergische reactie mee naar de raadpleging. Dat kan zijn: een verwijsbrief van de huisarts of spoedarts, verpakkingen van producten, ingrediëntenlijsten, dagboek …
  • Op de eerste raadpleging wordt uw probleem in kaart gebracht, maar worden nog niet noodzakelijk allergietesten uitgevoerd.
  • Neemt u medicatie tegen allergie? Gelieve daar, indien mogelijk, 7 dagen voor uw raadpleging mee te stoppen.

Smeerschooltje

Een goede huidverzorging helpt om de ongemakken van atopisch eczeem te beperken. Daarom organiseert de dienst Dermatologie de workshops 'Het smeerschooltje' voor kinderen met atopisch eczeem (atopische dermatitis) en hun ouders.

Contact

Een afspraak maken voor een allergieraadpleging kan op tel. 09 332 22 87.

  • Prof. dr. Hilde Lapeere
  • Verpleegkundigen: Liesbet De Groote, Ann De Schepper en Patricia Oosterlinck
  • Verpleegkundigen Allergienetwerk: Liesbet De Groote en Patricia Oosterlinck, tel. 09 332 67 08
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 4-2-2020 12:35.