Slideshow: in de kijker

​Schisis: de kaakspleet sluiten door middel van een bottransplantaat

Schisispatiënten hebben een lip- en/of kaak- en verhemeltespleet. Om de kaakspleet te sluiten wordt een bottransplantaat aangebracht.

De ingreep moet:                         

  • de blijvende hoektand de kans geven om goed door te breken
  • de kaak verstevigen
  • de orthodontische behandeling vergemakkelijken
  • de verbinding tussen de mond en de neus  sluiten
  • de neusvleugel(s) steun geven.

Tijdstip

Het meest geschikte moment om een bottransplantaat aan te brengen hangt af van de ontwikkeling van de blijvende hoektand. Het bottransplantaat wordt aangebracht wanneer de hoektand wil indalen naar de tandenboog. Meestal is dit tussen het negende en twaalfde jaar. quad helix

Doordat in de kaakspleet bot ontbreekt, is dat indalen niet mogelijk. Een bottransplantaat moet dat verhelpen. Om de ingreep voor te bereiden, is meestal een orthodontische verbreding van de bovenkaak noodzakelijk. Daarvoor wordt een uitneembaar orthodontisch plaatje gebruikt (bijvoorbeeld quad helix, zie figuur).

Ingreep

De operatie vindt plaats onder algemene narcose. Ze duurt anderhalf tot twee uur, naargelang de kaakspleet enkelzijdig of dubbelzijdig is.

botafname heupkam 

Eerst wordt er bot van de heupkam afgenomen (zie figuur links). Dat gebeurt via een kleine incisie over de heupkam, die nadien weer mooi gesloten wordt.

Vervolgens wordt het geoogste bot in de kaakspleet aangebracht (zie figuur onder). De operatie gebeurt volledig vanuit de mond, zodat aan de buitenkant van de mond geen littekens ontstaan.

bot aanbrengen in kaakspleet 

Ziekenhuisopname

Doorgaans moet de patiënt na de ingreep twee tot drie dagen in het ziekenhuis blijven. Het kind wordt opgenomen in het kinderziekenhuis, zodat een van de ouders kan blijven slapen. Dagelijks komt een chirurg de wondheling opvolgen.

Tijdens de opname bestaat het dieet vooral uit vloeibare sojaproducten. Sojaproducten blijven minder dan melkproducten in de wonden kleven. Het kind krijgt zachte voeding om de wondheling niet te verstoren. 

Het kind mag na de ingreep de neus niet snuiten. Wil het uit het bed komen om wat te wandelen, dan moet dat erg voorzichtig gebeuren.

Nalast

De voornaamste klachten na de ingreep hangen samen met de botafname. De eerste dagen na de ingreep zal het wandelen wat moeilijker verlopen. De zone is gevoelig en het been is tijdelijk wat minder beweeglijk. Daarom mag de patiënt de eerste keren het bed niet uit zonder ondersteuning. De meeste patiënten kunnen na een of twee weken hun normale activiteiten hervatten.

Na de ingreep ziet het gelaat er gezwollen uit. Ook deze reactie op de uitgevoerde ingreep verdwijnt na een tot twee weken.

De patiënt kan een gevoel van neusverstopping hebben. Soms kan er wat bloed uit de neus sijpelen. Dat komt onder meer doordat de verbinding tussen de kaakspleet en de neus tijdens de ingreep afgesloten wordt. Om de wondheling niet te verstoren wordt daarom gevraagd de neus na de ingreep een tweetal weken niet te snuiten. Tijdens de opname zal een neusspoelmiddel voorgeschreven worden om de neus te reinigen.

Orthodontische behandeling

Na de ingreep wordt een consultatie op de afdeling Orthodontie of bij de behandelende orthodontist gepland. Vrij snel na de ingreep zal het plaatje dat gebruikt werd om de kaak te verbreden worden teruggeplaatst. Dat is nodig om de gewonnen breedte in de bovenkaak te handhaven. Vervolgens zal de orthodontist de verdere uitgroei van de hoektand opvolgen en begeleiden.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-2-2016 10:12.