Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP)​

Idiopathische trombocytopenische purpura is het gevolg van de verhoogde afbraak van bloedplaatjes. De bloedplaatjes staan in voor de bloedstolling. De afbraak van bloedplaatjes wordt veroorzaakt door antistoffen die in het bloed circuleren.

In enkele gevallen is een virale infectie de oorzaak. De antistoffen in het lichaam richten zich dan niet tegen de infectie, maar tegen de bloedplaatjes

Symptomen

Klachten die kunnen optreden:

  • veel grote blauwe plekken, die spontaan of na lichte aanstoting ontstaan
  • kleine puntvormige bloedingen
  • mondbloeding
  • neusbloeding.

Diagnose

Behandeling

Of en wanneer een therapie wordt opgestart, hangt af van hoe ernstig het tekort aan bloedplaatjes of de bloedingsneiging is.

Als een recente virale infectie werd aangetoond waarvoor een behandeling bestaat, dan wordt eerst de infectie behandeld.

Door prednison toe te dienen – een corticosteroïd, een synthetische variant van het bijnierschorshormoon – stijgt het aantal bloedplaatjes meestal. Als dat onvoldoende effect heeft, worden immunoglobulinen toegediend. Als de reactie op beide medicijnen uitblijft, niet volstaat of tijdelijk is, kan worden overwogen om de milt operatief te verwijderen (splenectomie).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:36.