Onderzoeken

Bloedanalyse

In een bloedstaal worden bloedcomponenten zoals de witte en rode bloedcellen geanalyseerd, maar ook de voorlopers ervan, zoals beenmergcellen. Hematologische tests kunnen helpen bij de diagnose van bijvoorbeeld anemie, hemofilie, stollingsstoornissen en leukemie.

Beenmergonderzoek

Voor een beenmergonderzoek wordt beenmerg weggenomen uit het borstbeen (beenmergpunctie) of uit de rand van het bekken (met een biopsie: een beenmergpunctie met wegname van een stukje bot).

Onderzoekskamer met bedEerst wordt de prikplaats ter hoogte van het bekken (crista) of op het sternum (borstbeen) met een inspuiting lokaal verdoofd. Daarna prikt de arts met een speciale naald tot in de beenmergholte om een kleine hoeveelheid beenmerg op te zuigen. Dat kan een onaangenaam gevoel veroorzaken. Is ook een biopsie nodig, dan wordt een stukje bot losgemaakt. Ook dat zorgt kort voor een onaangenaam gevoel.

De beenmergcellen worden onder de microscoop bekeken om een diagnose te kunnen stellen.

Echografie

Een echografie wordt soms gebruikt als aanvullend onderzoek, om de grootte van de lymfeklieren vast te stellen en om een beter beeld te krijgen van afwijkingen in de lever en de milt die een CT-scan of een NMR aan het licht heeft gebracht.

Lees meer op de website van de dienst Radiologie.

CT-scan (computertomografie) van hals, borstkas en buik

Een CT-scan kan een zwelling van de lymfeklieren aantonen en lokaliseren en informatie opleveren over de toestand van bijvoorbeeld de milt en de lever.

Lees meer op de website van de dienst Radiologie.

PET-scan (positron emissie tomografie)

De meeste kankercellen hebben een verhoogde stofwisseling en verbruiken veel suiker. Door aan suikermoleculen een radioactieve stof te koppelen, kunnen kankercellen via een PET-scan zichtbaar worden gemaakt.

Bij een non-Hodgkinlymfoom kan de PET-scan op verdachte plaatsen verhoogde stofwisseling aan het licht brengen, wat erop zou wijzen dat de ziekte daar actief is. Met een PET-scan kan ook het ziektestadium worden bepaald, en kan worden nagegaan of de ziekte na een behandeling nog actief is.

Lees meer op de website van de dienst Nucleaire geneeskunde.

MR (magnetische resonantie)

Bij deze beeldvormingstechniek wordt geen röntgenstraling gebruikt, maar een sterk magnetisch veld. De techniek maakt dwars- of lengtedoorsneden van het lichaam zichtbaar en brengt zo organen nauwkeurig in beeld.

Lees meer op de website van de dienst Radiologie.

Fertiliteitsonderzoek

Chemotherapie is bedoeld om de kankercellen te vernietigen, maar vernietigt ook gezonde cellen zoals eicellen en spermacellen. Voordat u met de chemotherapie start, wordt u voor een fertiliteitsonderzoek doorverwezen naar de afdeling Reproductieve geneeskunde.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:35.