Goedaardige borstaandoeningen

Heel wat vrouwen krijgen regelmatig te kampen met een goedaardige borstaandoening. Hier staan de verschillende soorten goedaardige borsttumoren beschreven.  

Fibroadenomen

Een fibroadenoom is een borstgezwel dat bij jonge vrouwen heel frequent voorkomt. Het is een hard gezwel dat duidelijk begrensd is, goed beweegbaar en niet pijnlijk. Een fibroadenoom kan makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Fibroadenomen zijn onschadelijk en ze vergroten het risico op borstkanker niet.

Papillomen

Papillomen zijn goedaardige gezwellen die voorkomen in de hoofdmelkgangen net onder de tepelhof. Soms presenteren ze zich als meerdere kleine aanwassen die meer in de diepte van het borstklierweefsel liggen. Papillomen kunnen chirurgisch verwijderd worden.

Cysten

Een cyste is een met vocht gevulde holte die duidelijk voelbaar is. Cysten worden gevormd door een verstopping van een melkgang. 
Cysten komen heel frequent voor. Een derde van de vrouwen krijgt er voor de menopauze mee te kampen. Een typische klacht die dan optreedt is een plots opkomende, pijnlijke zwelling. Grote cysten kunnen, als ze te pijnlijk zijn, onder echografische beeldvorming makkelijk leeg geprikt worden.
Een cyste is niet kwaadaardig en moet dan ook zelden operatief worden verwijderd.

Lipoom

Een lipoom of vetbolletje is een kleine, geïsoleerde, niet-pijnlijke massa die bestaat uit vetweefsel en traag groeit. Een lipoom moet niet verwijderd worden.

Mastalgie: pijn in één of de beide borsten

Heel wat vrouwen hebben regelmatig pijn in één of de beide borsten. Die pijn roept vaak het schrikbeeld op van borstkanker maar dat is slechts zelden het geval.

De pijn in de borst(en) kan premenopauzaal zijn. Dan treden klachten op zoals een zwaartegevoel, spanning in de borsten en gevoelige borsten. Die symptomen zijn onschuldig.
Bij een andere vorm is de pijn goed te lokaliseren in de borst. Die borstpijn komt veel minder vaak voor dan premenopauzale pijn.

Ook de ziekte van Mondor veroorzaakt pijn in de borst. De ziekte is zeldzaam maar toch makkelijk te herkennen. De pijn wordt hier veroorzaakt door een oppervlakkige tromboflebitis of ontsteking in de ader vlak onder de huid. Het letsel verkleint spontaan na enkele weken.

Tepelafscheiding

Vochtverlies uit de tepels komt meestal voor in episodes. Het vochtverlies kan hormonaal zijn, of te wijten aan medicatie of een aandoening van het melkkanaaltje.
De afscheiding kan wit, geel of groen zijn en zelfs bloed bevatten. Na onderzoek blijkt het evenwel meestal onschadelijk.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:36.

Dienst contacteren

09 332 37 83

Locatie

Ingang 71 (gebouw P4)

Route 728