​Studies met gezonde proefpersonen

De dienst voor Geneesmiddelenonderzoek is continu op zoek naar gezonde personen die willen deelnemen aan geneesmiddelenonderzoek. Iedereen kan deelnemen aan geneesmiddelenonderzoek, maar niet iedereen komt in aanmerking voor een specifieke studie. Vaak worden immers proefpersonen gezocht die aan bepaalde criteria voldoen.

Raadpleeg het overzicht van de lopende studies waarvoor nog proefpersonen gezocht worden.

Nieuwsbrief

Wil u op de hoogte blijven van alle studies op de dienst Geneesmiddelenonderzoek?
Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Vooronderzoek

Alle kandidaat-proefpersonen worden vooraf gescreend om na te gaan of ze voldoen aan alle voorwaarden (leeftijd, rookgedrag, medicatiegebruik, …). Ze worden lichamelijk onderzocht,  de bloeddruk wordt gemeten en er worden ook een bloedonderzoek en een elektrocardiogram (hart) uitgevoerd.

Wie voldoet aan alle criteria en tijdig gereageerd heeft, kan deelnemen aan de studie.

Verloop van de studie

Het verloop van een studie is afhankelijk van het protocol. Meestal moet de proefpersoon gedurende de studie verschillende keren naar het ziekenhuis komen. Soms moet hij of zij een dag op de dienst Geneesmiddelenonderzoek blijven en in sommige gevallen is het nodig om er een of meerdere nachten in observatie te blijven.

Tijdens de verschillende bezoeken aan het ziekenhuis worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd, zoals een bloeddrukmeting, elektrocardiogram (hart), bloedonderzoek, …

Beperkingen

Bij sommige studies worden de proefpersonen bepaalde beperkingen opgelegd waaraan ze zich horen te houden, zoals bijvoorbeeld geen alcohol drinken, niet roken, geen cafeïnehoudende dranken drinken, geen drugs gebruiken, …

Als er beperkingen verbonden zijn aan een studie, worden ze vermeld in de informatiebrief die de proefpersoon vooraf krijgt en tijdens het screeningsonderzoek.

Vergoeding

Wie deelneemt aan een klinische studie krijgt een financiële vergoeding. Deze is een compensatie voor de tijd en inspanningen die je moet leveren om aan het onderzoek te kunnen deelnemen. Na het eindonderzoek ontvang je de vergoeding en eventuele vervoersonkosten. Deze vergoeding is volledig belastingvrij.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 14-11-2018 09:37.

Dienst contacteren

09 332 00 00

Locatie

Ingang 52

Route 5210