Operaties bij kinderen

Sommige aandoeningen bij pasgeborenen en kinderen kunnen enkel heelkundig behandeld worden. Als uw kind een operatie moet ondergaan, gaat u met uw kind vooraf op consultatie bij een kinderchirurg.

Informeren en angst wegnemen

Een operatie bij een kind kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor het kind, de ouders en de omgeving. Onwetendheid, onzekerheid en het gevoel geen controle te hebben over de situatie, kunnen angst veroorzaken. In het UZ Gent doen ook de kinderchirurgen er alles aan om de angst voor een operatie zoveel mogelijk te verminderen, door de ouders maar ook het kind goed te informeren: over welke behandeling het meest aangewezen is, wat ze precies inhoudt en hoe de voorbereiding en nazorg optimaal verlopen.    

Wetenschappelijk onderzoek

We onderzoeken daarnaast nieuwe technieken om angst bij kinderen te verminderen.  Zo voeren de kinderchirurgen van het UZ Gent, samen met de kinderpsychologen en kinderanesthesisten wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van ClinipupTM, een serious game voor kinderen van 6 tot 11 jaar, in samenwerking met MindBytes. De eerste resultaten tonen aan dat ClinipupTM bij kinderen effectief de angst voor een operatie vermindert.

Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan onze Clinipup2.0-studie, kan u dat melden op de raadpleging of contact met ons opnemen via tel. 09 332 55 62 of maaike.pauwels@uzgent.be

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 5-9-2019 13:47.