Andere tumoren van het spijsverteringsstelsel

Gastro-intestinale stromale tumoren (GIST)

Een gastro-intestinale stromale tumor of GIST is een zeldzame vorm van kanker in de spierwand van het spijsverteringskanaal. Elke patiënt wordt besproken op een multidisciplinair overleg om de optimale behandelingsstrategie te bepalen.

Lees meer over gastro-intestinale stromale tumoren op de website van de dienst Maag-, darm- en leverziekten.

Neuro-endocriene tumoren (NET)

Neuro-endocriene tumoren zijn zeldzame tumoren die overal in het spijsverteringsstelsel kunnen voorkomen, maar ook in de longen of de ovaria.

De behandeling kan bestaan uit een complexe opeenvolging van behandelingen met chemotherapie, biotherapie, chirurgie en lokale behandelingen zoals chemo-embolisatie.

Lees meer over neuro-endocriene tumoren op de website van de dienst Maag-, darm- en leverziekten.

Wekedelentumoren van de buikholte

Wekedelentumoren zijn vrij zeldzame tumoren die ontstaan in de zogenoemde ‘weke delen’ van het lichaam: het spierweefsel, het vetweefsel, het bindweefsel of het zenuwweefsel. De tumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Kwaadaardige tumoren kunnen uitzaaien (metastasen) naar de lever of de longen.

Bij ongeveer 25 % van de patiënten treden deze tumoren op in of achter de buikholte. We spreken dan van een peritoneale of retroperitoneale wekedelentumor. 

Er zijn veel verschillende types wekedelentumoren. De meest voorkomende ontstaan in zenuwcellen in de wand van buikorganen (gastro-intestinale stromale tumor of GIST) of van het vetweefsel (liposarcoom).

De heelkundige behandeling van wekedelentumoren is complex, omdat het vaak heel grote tumoren zijn die dicht bij vitale organen liggen. Dat vereist specifieke chirurgische vaardigheden.

Bij de behandeling zijn doorgaans ook andere specialisten betrokken, zoals een radiotherapeut of oncoloog. Daarom bespreken we elke patiënt op een multidisciplinair overleg waarop de verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd. Daar bepalen we de best mogelijke behandeling op maat van de patiënt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-6-2018 10:34.