Slideshow: in de kijker


De CoZo-app is beschikbaar via de Google en Apple Store.

Lees meer


Het UZ Gent en de UGent zullen de referentiecentra daarbij begeleiden.

Lees meer


Het UZ Gent is vlot bereikbaar. Op de campus maakt een routesysteem u wegwijs.

Lees meer

​Laparoscopische en minimaal invasieve heelkunde

De laparoscopische chirurgie of kijkoperatie bestaat nu twintig jaar. Oorspronkelijk was vooral het idee van opereren via kleine littekens van belang. Toch is er altijd over gewaakt dat het resultaat van de ingreep minstens even goed zou zijn als bij de standaard open operatie én dat de ingreep volgens alle geldende veiligheidsregels gebeurde.

Minimaal invasieve chirurgie heeft in de eerste plaats geleid tot een verbetering van het patiëntencomfort op meerdere vlakken. Niet alleen wordt het chirurgische trauma tot een minimum herleid, patiënten blijken, mits aangepaste peri-operatieve zorg, veel sneller te herstellen na een ingreep. De pijnstilling is optimaal geregeld, waardoor de patiënt sneller opnieuw eet, zich sneller terug verzorgt en de tijd in het ziekenhuis tot een minimum wordt herleid.

Binnen de dienst Gastro-intestinale heelkunde van het UZ Gent werd een bijzondere expertise opgebouwd in:

  • laparoscopische colectomie of verwijderen van de dikke darm als gevolg van goedaardige (poliepen, ziekte van Crohn, diverticulitis) en kwaadaardige (colorectaal carcinoom) aandoeningen.
  • bariatrische en metabole heelkunde
  • laparoscopische behandeling van goedaardige slokdarmdysfuncties (reflux, achalasie)
  • 'single port'-heelkunde: kijkoperaties die via één enkele opening in de buikwand worden uitgevoerd. In het UZ Gent worden onder andere dikkedarmresecties, sleeve gastrectomie, appendix- en galblaasoperaties op die manier uitgevoerd.
  • opleiding van chirurgen in Endogent waarbij geavanceerde laparoscopische ingrepen worden aangeleerd aan chirurgen uit heel Europa op een uniek kadavermodel.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 11-2-2016 10:09.

Locatie

Ingang 12 (gebouw K12E)

Route 1325