​Historiek

De beginjaren

De dienst Fysische geneeskunde en Revalidatie vindt zijn oorsprong in 1906, bij de oprichting van het 'Institut de Physicothérapie',  verbonden aan de nieuwe klinische diensten van de Gentse universiteit aan de L. Pasteurlaan.Vanaf 1936 maakt orthopedie er deel van uit. De kliniek wordt omgedoopt tot 'Kliniek voor Fysicotherapie en Orthopedie', waarbij Fysicotherapie later wordt vervangen door Fysiotherapie.

In 1957 verhuist de Kliniek voor Fysiotherapie en Orthopedie als eerste klinische dienst van de L. Pasteurlaan naar het terrein van het nieuwe Academisch Ziekenhuis (het huidige UZ Gent) aan de De Pintelaan. Traumatologie krijgt er vanaf 1968 ook een plek.

Revalidatie neemt uitbreiding

In 1971 wordt het Centrum voor Locomotorische en Neurologische Revalidatie (CLNR) opgericht met een hospitalisatiecapaciteit voor 62 patiënten. Zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten kunnen er  terecht voor intensieve revalidatie. Sinds 2001 vormt kinderrevalidatie een afzonderlijke cluster binnen de revalidatie.
In 2011 nam de revalidatieafdeling haar intrek in het gloednieuwe Revalidatiecentrum van het UZ Gent.

Sportgeneeskunde doet intrede

In 1993 wordt het Centrum voor sportgeneeskunde opgericht. Aan het hoofd staat prof. dr. A. Steyaert.

Nieuwe organisatie

In 2004 wordt de Kliniek voor Fysiotherapie en Orthopedie opgedeeld in de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie, met als diensthoofd prof. dr. G. Vanderstraeten, en de dienst Orthopedie en Traumatologie, met aan het hoofd prof. dr. R. Verdonk.

Prof. dr. G. Vanderstraeten wordt in 2011 decaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Dr. S. Rimbaut neemt als waarnemend diensthoofd zijn taken binnen de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie over tot eind 2016. Na het emeritaat van prof. dr. G. Vanderstraeten wordt prof. dr. De Muynck aangesteld als diensthoofd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:36.