Endocrinologie en stofwisselingsziekten 

Hormonen worden afgescheiden door endocriene klieren en zijn van belang voor het regelen van vrijwel alle lichaamsfuncties.

De dienst Endocrinologie zorgt voor de diagnose en behandeling van ziekten die het gevolg zijn van stoornissen in endocriene klieren, en in de afscheiding of de werking van hormonen.

Diabetes – Suikerziekten

Diabetes Mellitus type 1 (suikerziekte) ontstaat op jonge leeftijd doordat de alvleesklier geen insuline meer kan produceren, als gevolg van een ontregeld afweersysteem. Diabetes Mellitus type 2 ontstaat op latere leeftijd doordat insuline niet meer doeltreffend werkt. Dat kan het gevolg zijn van zwaarlijvigheid en een gebrek aan lichaamsbeweging. Deze ziekte komt steeds vaker voor en het riscio neemt toe met de leeftijd.

Hoge suikerwaarden in het bloed beschadigen de bloedvaten en verhogen het risico op vaataandoeningen. De behandeling van diabetes vraagt daarom om een goede samenwerking tussen huisarts, diabeteseducator (speciaal opgeleide verpleegkundige), diëtiste, endocrinoloog-diabetoloog en dikwijls specialisten van andere disciplines (zoals de cardioloog, vaatchirurg, nierspecialist, enz…).

Voetkliniek

Letsels aan de voeten zijn vaak een ernstige verwikkeling van suikerziekte en moeten zorgvuldig worden aangepakt. De voetkliniek heeft er een gespecialiseerd multidisciplinair team voor.

Obesitas - Zwaarlijvigheid

Obesitas is een wijdverspreide aandoening die in de huidige maatschappij een erg groot gezondheidsprobleem vormt. Mensen met zwaarlijvigheid lopen immers een duidelijk verhoogd risico op tal van aandoeningen, o.a. suikerziekte, hart- en vaatlijden, stoornissen in de vetstofwisseling, respiratoire insufficiëntie, slaapapnoesyndroom, gewrichtsproblemen, enz.
Patiënten met zwaarlijvigheid moeten individueel begeleid worden door een multidisciplinair team van ervaren artsen, diëtisten, verpleegkundigen en chirurgen.

Hypofyse en bijnier

De hypofyse is een klein kliertje onderaan de hersenen. De klier controleert de productie van verscheidene hormonen. De hypofyse kan een overproductie - bv. prolactinoom met te veel melkhormoon of acromegalie met te veel groeihormoon - of onderproductie - bv. tekort aan bijnierschorshormonen, groeihormoontekort - van hormonen vertonen.
Ook bijnieraandoeningen kunnen gepaard gaan met overproductie (feochromocytoom, syndroom van Cushing) of te geringe (bijnierschorsinsufficiëntie of ziekte van Addison) hormonale productie.

Schildklier

De schildklier ligt ter hoogte van het strottenhoofd en regelt de lichaamsstofwisseling. Schildklieraandoeningen komen frequent voor. De schildklier kan een verhoogde of vertraagde werking hebben, kan vergroot zijn en er kunnen (goedaardige en zeldzamer kwaardaardige) gezwellen in ontstaan.

Andrologie

Andrologie is de tegenhanger van gynaecologie. Andrologie begeleidt onvruchtbare mannen, mannen met een verminderde vruchtbaarheid of bij wie langdurig invriezen van zaadstalen nodig is, mannen met seksuologische stoornissen of stoornissen in de productie van mannelijk hormoon (testosteron).

Adolescenten

Groeistoornissen worden onderzocht en behandeld in samenwerking met de pediatrische endocrinologen. Da afdeling besteedt specifieke aandacht aan vrouwen met het sydroom van Turner, mannen met Klinefelter-syndroom en patiënten met aandoeningen van de seksuele ontwikkeling.

Osteoporose, metabole botziekten en calciumhuishouding

Hormonale afwijkingen kunnen de calciumhuishouding verstoren (bv. bij een verhoogde werking van de bijschildklieren) en kunnen problemen in de beenderen veroorzaken zoals bv. botontkalking of osteoporose.

Kinderen en adolescenten

Er is een afdeling Endocrinologie en diabetologie kinderen en adolescenten

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-6-2020 14:21.