Inspanningstesten

Eerst voert de sportarts een sportmedische keuring uit en gebeuren er een aantal antropometrische metingen (lengte, gewicht, huidplooimetingen).

Renner op loopbandDe inspanningstest zelf verloopt met progressief toenemende belasting (tot uitputting) waarbij de lactaatconcentratie, zuurstofopname, hartfrequentie en werking van het hart (electrocardiogram) worden gemonitord.

Op basis van de testresultaten kunnen we uw conditie evalueren. Zowel uw maximaal als submaximaal prestatieniveau (aërobe en anaërobe drempel) worden geëvalueerd in functie van uw doelstelling en doelgroep. Op basis van die drempels bepalen we de individuele trainingszones en krijgt u richtlijnen voor een efficiënt trainingsschema.

Indien gewenst, kunnen die resultaten achteraf uitgebreid besproken worden tijdens een individueel trainingsadvies.

 

Bent u op zoek naar een doorgedreven analyse van de anaërobe capaciteit, een hydratatieanalyse of allerhande veldtests, dan kunt u ook bij ons terecht voor testing op maat (zowel individuele als teamsporters).

Anaërobe prestatiecapaciteit

  • Sprint- en sprongtesten

    Tijdens die testen meten we de reactiesnelheid, het acceleratievermogen, de wendbaarheid en de sprongkracht. Het testprotocol kan in samenspraak met de (physical) coach opgesteld worden en de testen kunnen bij groepen op het veld worden afgenomen.
  • Wingate

    Voor competitieve renners  is de Wingate-test een waardevolle aanvulling op de progressieve inspanningstest. De progressieve inspanningstest meet voornamelijk het aërobe uithoudingsvermogen, de Wingate-test het anaërobe prestatievermogen.

Hydratatiemeting

Om af te koelen tijdens een inspanning begint ons lichaam te zweten. Dat gaat gepaard met vocht- en elektrolytenverlies. Om te verhinderen dat de prestatie daalt, is het aangeraden om die componenten zowel tijdens als na de inspanning aan te vullen. Via een analyse van de elektrolytconcentratie en van het vochtverlies, kan de individuele hydratatiestrategie op punt gesteld worden (enkel voor groepen).

Hydratatiemeting bij sporter

Veldtests

Bij groepen vanaf vijf personen kunnen wij ons testmateriaal naar het veld brengen. Dat houdt in dat een lactaattest (zonder ECG en zuurstofopname) op het veld kan worden afgenomen. Daarnaast kunnen we ook de sprint- en sprongcapaciteit tijdens een veldmeting analyseren en onder reële trainingsomstandigheden een hydratatiemeting uitvoeren. ​

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:37.