Centrum voor neurofysiologische monitoring

Diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen en epilepsie

Ongeveer 1% van de Belgische bevolking kampt met epilepsie en slaapstoornissen treffen zo'n 20% van de Belgen. Beide patiëntengroepen kunnen terecht in het Centrum voor neurofysiologische monitoring (CNM) van het UZ Gent. Dat is een multidisciplinair centrum voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met slaapstoornissen of epilepsie, kinderen én volwassenen.

Het CNM is een samenwerkingsverband tussen de diensten Neurologie, Longziekten en Kindergeneeskunde.

Permanente monitoring

In het CNM registreren gespecialiseerde verpleegkundigen dag en nacht videobeelden en hersensignalen, net als andere biologische signalen die van belang zijn voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met slaapstoornissen of epilepsie. Met videocamera's observeren we de patiënt en een EEG-toestel registreert de hersenactiviteit aan de hand van elektroden die op de huid worden gekleefd. Een slaapregistratie duurt per patiënt ongeveer 24 uur, een epilepsieregistratie of video-EEG monitoring vier dagen of langer. Bij epilepsiepatiënten moeten we immers één of meerdere aanvallen registreren. Aan de hand van deze onderzoeken kunnen we voor elke patiënt de meest geschikte behandeling uitwerken.

Het CNM telt 16 gespecialiseerde kamers, en beschikt over een afzonderlijke unit voor kinderen, o.a. voor screening van kinderen met een verhoogd risico op wiegendood. Het verpleegkundig team is gespecialiseerd in epilepsie- en slaapregistratie en kan rekenen op een artsenstaf van neurologen en somnologen (slaapdeskundigen) en slaap- en epilepsietechnologen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 7-9-2020 11:53.

Locatie

Ingang 12 (gebouw K12B)

Route 1492