Genetische testen

In de laboratoria van het Centrum voor Medische genetica voeren we testen uit om te achterhalen of een aangeboren aandoening het gevolg is van een defect in de chromosomen of genen. Vaak gaat het over erfelijke aandoeningen. 

Daarnaast testen we op verworven genetische afwijkingen. Ook bepaalde types van tumoren, lymfomen, leukemie en multiple myelomen gaan gepaard met afwijkingen in het genetisch materiaal in de ontaarde cellen. Die afwijkingen detecteren kan van belang zijn om de correcte diagnose te stellen en het verdere ziekteverloop (de prognose) of slaagkans van een therapie te voorspellen.

Soorten testen

In ons centrum voeren we verschillende soorten genetische testen uit zoals preconceptionele en prenatale testen en erfelijkheidstesten bij kinderen en volwassenen.

Raadpleeg het actuele aanbod van de genetische testen die in het Centrum Medische Genetica worden uitgevoerd.

Voor testen die we niet in ons centrum kunnen doen, nemen we indien mogelijk het erfelijk materiaal af en sturen het naar een ander laboratorium. 

Accreditatie

Het Centrum voor Medische genetica is sinds 11 september 2008 geaccrediteerd onder het certificaat 351-MED (ISO 15189 – Medische laboratoria – Bijzondere eisen voor kwaliteit en competentie). Op de website van de Belgische Accreditatie-instelling (BELAC) is het actuele toepassingsgebied van de accreditatie gepubliceerd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:37.