​Algemene en hepatobiliaire heelkunde

De dienst Algemene en hepatobiliaire heelkunde (AHHK) behandelt goed- en kwaadaardige aandoeningen van de lever, galwegen en pancreas chirurgisch. De dienst geniet internationaal aanzien voor leverchirurgie (laparoscopische resecties van metastasen) en alle soorten levertransplantaties (vooral levertransplantaties met levende donoren).

Om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen behandelen, werken we nauw samen met abdominale oncologen, hepatologen, gastro-enterologen, interventionele radiologen en nucleaire geneeskunde.

Diensthoofd: prof. dr. R. Troisi

Belangrijkste activiteiten

  • Heelkunde van de lever: goedaardige en maligne aandoeningen (primaire en metastatische tumoren), open en laparoscopische technieken.
  • Levertransplantaties: met een volledige lever, split-lever en van een levende donor (in dit geval op basis van een laparoscopische geassisteerde hepatectomie).
  • Heelkunde van de galwegen: gallithiase en choledocholithiase. Tumoren van de extrahepatische galwegen en Klatskin-tumoren.
  • Heelkunde van de pancreas: alle benigne en maligne aandoeningen, chirurgie van complicaties wegens acute en chronische pancreatitis.
  • Heelkunde van de buikwand en het lieskanaal: alle nieuwe methodes van prothese-implantaten, open en laparoscopische technieken
  • Heelkunde van de milt: vooral laparoscopische splenectomieën.
  • Specialistische hepatobiliaire kinderheelkunde.
  • Borstchirurgie

Voor meer informatie kunt u terecht op www.surgery.ugent.be

Algemene heelkunde

De algemene heelkunde omvat alle diagnostiek en behandeling die te maken heeft met buikwandchirurgie (lies- en littekenbreuken, zowel laparoscopisch als open chirurgie), mammachirurgie (borstpathologie) evenals kleinere chirurgische ingrepen als abcesdrainage, sinus pilonidalis of haarcyste of lipomen en andere goedaardige gezwellen. Ook diagnostische kijkoperaties of laparoscopie behoren tot de algemene heelkunde.

Hepatobiliaire heelkunde
Daarnaast omhelst deze afdeling de Hepatopancreaticobiliaire chirurgie waarbij het aandoeningen betreft die betrekking hebben op de galblaas, galwegen, milt, pancreas en lever. Het gaat hier om zowel goedaardige als kwaadaardige pathologie, laparoscopie en open chirurgie. Ook levertransplantaties zowel van overleden orgaandonoren als van levende donoren, worden uitgevoerd door de chirurgen van deze afdeling.

Naast al het klinische werk, met de patiëntenzorg als voornaamste pijler, wordt binnen deze afdeling ook veel aandacht besteed aan zowel klinisch als experimenteel onderzoek.

Robotgeassisteerde chirurgie

Bij welbepaalde indicaties opteert de chirurg in samenspraak met de patiënt voor robotgeassisteerde chirurgie. De operatierobot biedt als voordeel dat de achterliggende segmenten van de lever beter bereikbaar zijn, chirurgen er erg fijn mee kunnen werken en hechten en het gezonde leverweefsel maximaal kunnen sparen. Om de meerwaarde van de robot nog sterker te beargumenteren op het domein van de leverchirurgie, publiceerde prof. dr. R. Troisi de grootste tot nog toe vergelijkende studie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 23-10-2018 18:37.